Allt om Mat och Munskänkarna till det genuina Sicilien – Unlimited Travel Production
Sicilien / Italien

Allt om Mat och Munskänkarna till det genuina Sicilien

28 september – 2 oktober 2019
Tillsammans med tidningen Allt om Mat och föreningen Munskänkarna åker vi i slutet av september till ett sensommarvarmt Sicilien. Med på resan finns Mats Burnert från Munskänkarna – utbildad sommelier och ansvarig för Munskänkarnas vin-och matutbildning.

Sicilien, Italiens och medelhavets största ö med sina charmiga byar, vackra och dramatiska natur, klippor, fina stränder, hisnande vyer och vulkanområden med Etna och som är Europas högsta aktiva vulkan. I modern tid har Sicilien influerats av starka krafter som satt sina spår i det sociala och politiska livet på ön och där den katolska kyrkan har ett stort inflytande Men även i äldre tid och framför allt under antiken var Sicilien en kulturell smältdegel och hemort för många antika kulturer och folkslag. Sicilien har dock alltid behållit sin alldeles speciella och unika roll i Medelhavet. Här möts starka passionerade känslor och odödliga traditioner. Mat och dryck står alltid i fokus, och som gäst går du aldrig törstig eller hungrig ifrån ett kalas eller efter ett besök i ett sicilianskt hem.

Avgång

28 september 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

17 900 SEK
Fullbokad

Många är vi som älskar viner från Etna och idag är det dessutom ett av Europas mest spektakulära vindistrikt! Därför har vi valt att denna gång fokusera på att resa till Siciliens östra del och vistas främst i området kring Etnas sluttningar med omnejd, även om det ju odlas vin över hela denna till yta stora ö. Mats Burnert ifrån Munskänkarna tar oss med till de några av de bästa och olika lokala producenterna i det här området och ser till så att vi får en god variation av olika smaker. I området vi främst kommer att vistas i odlas de röda druvorna nerello mascalese, nerello cappuccio samt de gröna druvorna cataratto och carricante. Förutom att vi självklart kommer att prova viner ifrån dessa druvor och ifrån det område där vi befinner oss i kommer Mats även att hålla en skräddarsydd vinprovning för oss och med viner ifrån andra områden på ön och som vi inte besöker denna gång.

Under Mats föreläsning och vinprovning får vi lära oss mer om andra druvor och smaka på fler av Siciliens viktiga och välkända viner gjorda på druvor som kungen nero d’Avola.Vi smakar även av vinet Marsala ifrån Siciliens västra del – starkvinet som en gång i tiden och innan den vinutveckling vi sett ske på ön idag var namnet på det mest förknippade med sicilianska viner. För den med smak för det söta utlovas en smakexplosion när vi även provar på dessertvinet passito di Pantelleria.

Våra måltider kommer som det sig bör i Italien att bestå av tre rätter. Vi smakar av och äter rätter baserade på olika goda lokala råvaror till samtliga luncher och middagar. Arrancini siciliani är en av flera många goda sicilianska smårätter och perfekt gatumat som bör provas, det betyder egentligen små apelsiner men är i själva fallet fyllda risbollar.  Självklart får vi möjlighet att prova och smaka av olika goda olivoljor, och som sig bör på Sicilien äter vi färsk frukt till efterrätt men även mer söta godsaker. De sicilianska sötsakerna och den goda glassen är världskänd. Varför inte byta ut kaffet en solig och varm dag mot en granita med smak av kaffe el citron, granita är en form av frappe och en siciliansk specialitet, doppa en god brioche till och så står du dig nästan fram till nästa måltid. 

Under resan besöker vi och får en guidad tur till fots igenom bland andra barockstaden och den östra Siciliens största stad Catania, sagolikt vackra och romantiska Taormina med sina charmiga små gränder, samt gör ett lunchstopp i den ruffa autentiska hamnstaden Messina och vi får under våra fem dagar tillsammans en härlig mix av natur med berg, hav, landsbygd och stad.

Ingår i priset

 • Flygresa Stockholm-Catania t/r direktflyg med Norwegian
 • Boende del i dubbelrum på Hotell Domenico Florio 4 nätter inkl. frukost
 • Samtliga transfers enligt program samt vattenflaskor i bussen under samtliga längre transporter
 • Ett vingårdsbesök hos producent Graci -inkl. vinprovning, lunch och dryck till lunchen
 • 3 st vingård/producentbesök: hos producent Franchetti och producenter i vinområden som Faro samt Mamertino inkl vinprovningar
 • 2 st 3-rättersluncher på restauranger inkl. bröd och dryck -1 glas lokalt vin, vatten, espresso/te,
 • 4 st 3-rättersmiddagar varav en som kan vara på hotellets restaurang och tre stycken på lokala restauranger inkl. bröd och dryck -2 glas lokalt vin, vatten, espresso/te,
 • Ett matlagningsarrangemang på lant-vingård inkl. rundtur och ett 1glas vin, och med måltid av det vi lagat inkl. bröd och dryck -1 glas lokalt vin, vatten, espresso/te
 • Vinprovning och föreläsning av Mats på hotellet enligt program
 • Guidad utflykt i Taormina stad
 • Guidad utflykt i Catania inkl. besök på matmarknad
 • Besök hos ostproducent med smakprov och Ricotta-förstärkt frukost
 • Lokal guide under utflykter 
 • Medföljande ciceron ifrån Munskänkarna under hela resan 
 • Medföljande chefredaktör ifrån Allt om Mat under hela resan 
 • Medföljande resevärdinna ifrån Unlimited Travel Production under hela resan

Tillval

 • Enkelrumstillägg sek 1200 p.p 
 • All övrig dryck som önskas beställa som extra på plats och som inte ingår enligt ovan
 • Kaffe, snacks, glass etc. som beställs på plats under våra kaffestopp
 • Allt övrigt som ej ingår enligt ovan

Mer information

 • Var vänlig uppge prenumerationsnummer i bokningen som prenumerant på Allt om Mat och medlemsnummer som medlem hos Munskänkarna

 • Pris: 17 900 kr per person för  Allt om Mat prenumeranter och medlemmar i Munskänkarna

 • Pris: 18 900 kr per person för övriga -kontakta oss för bokning 

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 25 deltagare
 • Flygtider:
 • 28 September Arlanda - Catania  10.00 -13.35  
 • 2 Oktober Catania - Arlanda  21.30 -01.10+1

Program

Lördag den 28 september

Ankomst Catania flygplats vid 13.35. Transfer till vinbyn Castiglione. Incheckning ca 16.00 tiden på hotell Domenico Florio. Vi tilldelas våra rum och får en liten stund för relax. Föreläsning och vinprovning som hålls av Mats på hotellet, följt av middag på hotellet eller på restaurang inne i byn på promenadavstånd från hotellet.

Söndagen den 29 september

Idag besöker vi familjeägda lant -och vingården Tenuta.S.Michele belägen vid Etnas sluttningar.  Vi får en rundtur och möjlighet att prova gårdens egen producerade vin och under ledning av kocken lagar vi sedan vår måltid tillsammans. Vi kombinerar det med ytterligare ett vin-besök och med vinprovning hos den kända producenten Franchetti, belägen i Passopiscario belägen på kort transferavstånd från vårt hotell. Vi gör ett stop i den lilla barock staden Acireale vid havet, här tar vi en promenad och stannar för en espresso, en granita eller en god gelato.
Mellan våra vingårdsbesök är det skönt med lite tid för relax och för den som vill strosa runt en stund på egen hand. Middag på restaurang i byn på promenadavstånd från hotellet.

Måndagen den 30 september

Vingårdsbesök hos vinproducent Graci med rundtur, vinprovning och lunch på gården. Graci belägen ca 30 min transfer från hotell Domenico Florio i Castiglione. Eftermiddagen spenderar vi i Taormina stad, här tar vi en kaffe och provar kanske en god siciliansk sötsak ”cannolo siciliano”. Vi strosar runt bland gränderna och tittar bland annat på den fantastiska utsikten över havet ifrån piazzan, ser kyrkan och den grekiska teatern och ges lite egen tid och för den som vill, shopping. Om tid finns åker vi kanske upp till den pytte-lilla byn Castelmola ovanför Taormina och provar mandelvin. Middag på restaurang i byn på promenadavstånd från hotellet.

Tisdagen den 01 oktober

Vingårdsbesök hos intressanta producenter i Faro samt Mamertino och stopp för lunch på den lokala fiskrestaurangen Il Padrino (Gudfadern) i hamnstaden Messina. Idag blir återigen en heldagsutflykt i vinets tecken med två besök hos lokala kända producenter, med rundtur och vinprovningar och med ett stopp i staden Messina för lunch och kaffe. Middag på kvällen på trattoria i byn på promenadavstånd från hotellet.

Onsdagen den 02 oktober

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vi lämnar vårt bagage i bussen.  Vårt första besök idag blir hos en lokal osttillverkare.  Här får vi en speciell ”Ricotta” (betyder omkokt) förstärkt-frukost samt ta del av och höra om tillverkningen av den goda osten.  Vi fortsätter till staden Catania och här börjar vi med ett besök på matmarknaden med bland annat fisk, grönsaker och härliga frukter (marknaden endast öppen morgon-förmiddag) och avslutar med en gemensam lunch på en karakteristisk trattoria.

Eftermiddagen använder vi till en guidad tur till fots i delar av staden och ser bland annat vackra barockhus och kyrkor. Vi ges sedan egen tid för att strosa runt och för den som vill använda tiden till shopping. 
Är det riktigt härligt väder tar vi oss kanske ut till Catanias strand och sitter gärna där på en solstol med kaffe el något annat gott i glaset och tills det är dags att resa hem. Transfer till flygplatsen vid ca kl. 18-19 tiden. Avresa 21.30

Ciceroner

 • Suzanne Ribbing

  Chefredaktör för Allt om Mat som varit med på många av tidningens tidigare läsarresor och som dessutom själv älskar Sicilien.

 • Mats Burnert

  Mats Burnert är prisad vinkännare från Munskänkarna, som är världens största ideella vinprovarorganisation, med över
  27 000 medlemmar både i Sverige och utomlands.

 • Boende Domenico Florio Palace

  Domenico Florio Palace är ett familjeägt trevligt hotell i typisk siciliansk klassisk stil, enkelt men med bra och funktionella rum med alla faciliteter och med trivsamma publika utrymmen. Hotellet har en egen restaurang och bar, en terrass samt tillgång till ett litet poolområde inom promenadavstånd. 

  Domenico Florio Palace ligger högt beläget i den charmiga vinstaden Castiglione di Sicilia vid Etnas sluttningar, med fin utsikt från terrassen. Det är promenadavstånd till trattorior, restauranger, barer och mindre butiker. Med transferbuss är det endast ca en halvtimme till byn och vinområdet Passopisciaro där Graci och Franchetti, några av de vinproducenter som vi kommer att besöka, är belägna.