Cavaresa med Mikael Mölstad – Unlimited Travel Production
Barcelona / Spanien

Cavaresa med Mikael Mölstad

3 – 6 maj 2019
Välkommen på en bubblande försommarresa i hjärtat av det vackra Katalonien. Tillsammans med SvD:s vinskribent Mikael Mölstad får du besöka några av de bästa cavabodegorna, från de stora som Freixenet till de små Castell d’Age och Nadal. Ett gyllene tillfälle att på riktigt bekanta sig med denna spanska stolthet där den är skapad.

Avgång

3 maj 2019

Reslängd

4 dagar

Pris

19 900 SEK

Området Penedès, som vi rör oss i, är sagolikt vackert med bergskedjan Montserrat som en kuliss i bakgrunden. Vi provar både det traditionella katalanska köket och det mer innovativa köket. Vad sägs om en middag med paella och cava mitt ibland vinrankorna?

Vi hinner också med ett besök på en chokladfabrik med deras gudomliga butik att botanisera i. Resan avslutas i den magiska badorten Sitges där vi njuter av den härliga havsvinden och ännu mer god mat. På denna resa ingår allt utom en lunch!

Ingår i resan

  • Flyg Stockholm-Barcelona tur och retur
  • Logi i dubbelrum på Barcelona Golf Hotel *** i Sant Esteve Sesrovires i Penedès
  • Logi i dubbelrum Hotel Antemare i Sitges ****
  • 2 luncher med vin / cava på cavabodegor
  • 3 middagar med vin/cava, varav 2 på cavabodegor och en i Sitges
  • Besök på 5 cavagårdar av olika karaktär med visningar och provsmakningar
  • Besök på 1 vingård, Torres, med visning och provsmakning
  • Chokladfabrik med fin butik
  • Mikael Mölstad som ciceron
  • Medföljande representant från Unlimited Travel Production
  • Lokala transporter med privat buss

Tillval

  • Enkelrumstillägg 1 300 SEK

Mer information

  • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
  • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare.
  • Flygtider:
  • 3 maj, avresa Arlanda 12.35, ankomst Barcelona 16.00 med Norwegian 
  • 6 maj, avresa Barcelona 20.10, ankomst Arlanda 23.45 med Norwegian 

Program

03 maj
Vi reser från Stockholm/Arlanda med Norwegian vid lunchtid och ankommer till Barcelona under eftermiddagen.

Med egen, privat buss tar vi oss till regionen Penedès, som ligger i Katalonien, strax söder om Barcelona till vårt hotell,  Barcelona Golf i Sant Esteve Sesrovires.

Efter att ha installerat oss på våra rum, promenerar vi upp till fincan Castell d’Age, som är en mindre cavaproducent. Ägarinnan Olivia Junyent, som  har tagit över gården efter sin mor, kommer att presentera sina cavor tillsammans med en traditionell, katalansk buffé. 

04 maj
Under två dagar kommer vi att besöka inte mindre än sex olika cavatillverkare. Mikael kommer under vår vistelse guida oss igenom besöken tillsammans med de lokala representanterna och vinmakarna på gårdarna.

Dock börjar vi med något så härligt som en chokladfabrik, direkt på förmiddagen. I den lilla staden Sant Sadurni d’Anoia, ligger denna fabrik som tillverkar Simón Coll Xocolaters. Här får vi en visning av deras chokladtillverkning och berättat för oss om chokladens tillkomst. Här finns även en fantastisk butik, med choklad i all dess former, bland annat med smak av cava såklart, men också många andra goda varianter i fina förpackningar. Lätt att köpa med sig och ta med hem som presenter.

 

I samma stad ligger även Gramona, som är en känd kvalitetstillverkare av cava. Här visas vi runt både på vinfältet och i deras fina vinkällare. Deras vin och cava provar vi till lunchen som serveras hos Gramona, tillagad av deras duktiga kock, som är specialiserad att skapa rätter som passar till deras egna viner. 

Utan att vara cavaexpert brukar man känna till Freixenet, som är en av de stor aktörerna på cavamarknaden. Deras cava är världskänd och väldigt populär. Egendomen är enorm. Här visas vi runt i källarvalven både till fots och med ett litet tåg. Som avslutning provar vi några av deras välsmakande cavor.

Nadal är en mellanstor tillverkare med anor från 1500-talet. Gården ligger vackert omgiven med vinfält runtomkring sig. Här, mitt ibland vinrankorna i solnedgången, kommer vi att njuta av en paella som tillagas på plats. Vill man hjälpa till är man hjärtligt välkommen. Till allt detta provar vi såklart Nadals goda cava.

05 maj
Vi checkar ut från vårt hotell, men kommer att stanna i Penèdes hela dagen för att fortsätta att upptäcka ännu fler cavafavoriter.

Torres behöver väl knappast någon närmare introduktion och det vi inte vet, kommer vi att få veta när vi besöker denna världskändis. Faktiskt inte en cavaproducent, men vinproducent av rang och vi passar på att besöka dem, när vi ändå rör oss i området. Ett familjeföretag med anor. Vi får se denna fantastiska egendom och prova oss igenom några av deras mest populära viner.

Framåt lunch är det dags att lära känna Èric Enguita på Artcava. Här möter vi den unga, nya generationens cavamakare, som vågar rucka på traditioner och skapa egna, mycket välsmakande, cavor. Även om allt kring produktion och marknadsföring andas moderna tider, är delar av fastigheten flera hundra år gammal. Denna kombination ger en väldigt fin inramning till verksamheten. Här kommer vi bli bjudna på dagens lunch. Det blir katalanska tapas som serveras med en av gårdens alldeles egna skapelser. En väldigt oväntad sådan. Är det en cava eller något annat –  kanske något mitt emellan?

Efter två intensiva dagar i cavans vagga, tar vi oss nu vidare ut mot kusten. Sitges är en härlig stad vid havet, känd för sina stränder och historia platser. Vår sista natt bor vi på nyrenoverade Hotel Antemare. Under eftermiddagen finns tid att promenera runt, bada och bara njuta. Kvällens middag blir vår sista tillsammans. Sitges har ett digert utbud av restauranger och barer, så kvällen blir så lång som man önskar.

06 maj
Efter en lugn morgon med sol, bad och egentid möter vi upp en lokal guide som under en promenad visar och berättar lite mer om staden. Lunchen intar man på egen hand innan det är dags att samlas för att åka till flygplatsen och flyga hemåt. Vi landar i Stockholm under kvällen.

Ciceron

  • Mikael Mölstad

    Mikael Mölstad är SvD:s vinskribent. Han har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin. Mikael arbetar också med mat- och dryckeskvalitet i kombination med service, som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide. Sedan 2005 medverkar Mikael regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.

  • Boenden Barcelona Golf Hotel

    Hotel Barcelona Golf Resort & Spa erbjuder en golfbana, ett spa, en utomhuspool och en restaurang. Detta eleganta hotell ligger i Sant Esteve Sesrovires, 35 minuters bilresa från Barcelona. De ljusa och rymliga rummen på Hotel Barcelona Golf Resort & Spa har modern inredning. Restaurangen Xarel.lo erbjuder traditionella katalanska rätter. Här finns även en vacker terrass med utsikt över trädgården och bergskedjan Montserrat.

    I hotellets spa, erbjuds mot en extra kostnad, en pool med hydromassage, upplevelseduschar, tonande pooler, fotbad, finsk bastu, skotsk dusch och turkiskt bad. Här hittar du även ett gym. Här har du tillgång till en rad behandlingar med bland annat cava och choklad. En entréavgift till spaet tillkommer.

  • Boenden Hotel Antemare

    Hotel Ibersol Antemare är nyrenoverat och ligger omgivet av en vacker trädgård, bara 50 meter från stranden i Sitges. Hotellet har en sommaröppen utomhuspool och ett spa som erbjuder individuellt anpassade behandlingar. Alla rum har moderna möbler och teknik, såsom en platt-TV med internet och internationella kanaler. 

    Varje morgon serveras en frukostbuffé med lokala produkter. Senare på dagen erbjuds medelhavsmat och annat gott. Det finns även en snackbar. Hotellet ligger bara 20 minuter med tåg från Barcelonas internationella flygplats. Med bil tar det 40 minuter till centrala Barcelona. I närheten hittar du sevärdheter som naturparken Garraf och museet Cau Ferrat.