En resa i författarinnan Elena Ferrantes fantastiska värld – Neapel och Ravello – Unlimited Travel Production
Neapel / Italien

En resa i författarinnan Elena Ferrantes fantastiska värld – Neapel och Ravello

3 – 7 oktober 2019
I författarinnan Elena Ferrantes älskade Neapelsvit skildras vänskap, klasskillnader, könens kamp och fattigdom. Succéböckerna är utgiva i mer än 40 länder och har nått miljoner läsare. Följ med Michaela Jolin och upptäck det gömda, kontrastrika och levande Neapel i Elena Ferrantes fotspår. På resan upplever vi också den hänförande staden Ravello.

Avgång

3 oktober 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

19 900 SEK

Neapel är en stad med många färgskiftningar, den är både nedgången och pittoresk, stökig och vacker, lite farlig och lockande på samma gång. Här finns pampiga barockbyggnader ett stenkast från trånga gränder där grannarna hänger sin tvätt på tork mellan husen och högljutt samtalar mellan balkongerna. I Neapel undgår man inte den ljuvliga och förförande doften av pizza och känslan av ett ständigt närvarande hav.

Tillsammans med vår svensktalande lokalguide i Neapel, Marja Grönqvist, fördjupar vi oss i Neapelsvitens färgstarka atmosfär. Vi besöker också Arkeologiska museet med sina unika antika konstverk samt upplever Neapel under jord - Napoli sotterranea och Galleria Borbonica. Resan avslutas med en tur längs med den undersköna Amalfikusten fram till den hänförande lilla staden Ravello. Under resan njuter vi av italiensk mat, utsökta viner och smäktande italienska tongångar. Vi bor tre nätter i Neapel och en natt i Ravello.

Ingår i priset

 • Flyg Stockholm-Neapel t/r med Brussels Airlines
 • Transfers enligt program
 • 3 nätter på Royal Continental Hotel**** i Neapel i del i dubbelrum
 • 1 natt på Hotel Rufolo**** i Ravello i del i dubbelrum
 • 2 luncher inklusive vin enligt program
 • 3 middagar inklusive vin enligt program
 • Stadsvandring i Neapel
 • Besök på Arkeologiska museet
 • Besök i Napoli Sotterranea och Galleria Borbonica
 • Besök i Scala, Villa Rufolo och Villa Cimbrone i Ravello
 • Specialguide Marja Grönqvist i Neapel
 • Michaela Jolin ciceron

Tillval

 • Enkelrumstillägg 4.300 SEK

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare.
 • Flygtider:
 • 03/10/19 Stockholm/Bromma-Bryssel 06.55 09.15 
  03/10/19 Bryssel-Neapel 10.30 12.50 
 • 07/10/19 Neapel-Bryssel 13.40 16.00 
  07/10/19 Bryssel-Stockholm/Bromma 17.30 19.35 

Program

Torsdag 3 oktober

Avresa från Stockholm/Bromma kl. 06:55 via Bryssel och med ankomst Neapel kl. 12:50. Buss hämtar och tar oss till ****Royal Continental Hotel i centrala Neapel. Efter incheckning och information om Neapelprogrammet gör vi en kort promenad i hotellets närområden. På kvällen blir det en gemensam middag på en restaurang i hotellets närhet.

Fredag 4 oktober

Efter en härlig bufféfrukost börjar vi vår vandring i Neapels underjordiska värld. Napoli Sotterranea, och Galleria Borbonica är två av Neapels spännande, men tämligen dolda sevärdheter. I Napoli Sotteranea finner man några av stadens äldsta lämningar, dessa härstammar från både greker och romare i form av t.ex. underjordiska akvedukter. Men platsen rymmer också spåren av de första kristna och deras katakomber. Neapels underjordiska värld fungerade också som skyddsrum under andra världskriget. Galleria Borbonica är ett omfattande tunnelsystem under stadens gator. Denna plats var länge okänd för Neapels invånare. Tunnlarna byggdes i mitten på 1800-talet som flyktväg för kung Ferdinand II att använda om det utbröt krig eller folkresningar.

Gemensam lunch. Pizzan, så starkt förknippad med staden, att den är ett måste att uppleva på plats.

Efter lunch blir det besök på det Arkeologiska museet. Museo Nazionale di Archeologia i Neapel räknas som ett av världens främsta arkeologiska museer.  Den s.k. ’Pompejisamlingen’ har ett världsrykte och här finns att beskåda fynd från utgrävningarna i de antika ruinstäderna kring Neapelbukten. Förutom ett flertal av de klart lysande och mycket berömda, välbevarade frescomålningarna, visas statyer, möbler, bronsföremål och andra vardagliga ting.

Seneftermiddagen och kvällen fri för egna upptåg i staden.

Lördag 5 oktober

Heldagspromenad i Elena Ferrantes litterära fotspår. Vi börjar promenaden vid Rione Luzzati, i de typiska arbetarklasskvarteren i östra Neapel, för att sedan gå vidare via stadens politiska och historiska hjärta fram till antikvariatshandlarnas bokstånd på utomhusmarknaden Port´Alba.

Kaffepaus intas på det historiska Gran Caffé Gambrinus. Därefter kommer vi fram till Chiaia, ett av Neapels mer eleganta och förnäma områden som ligger alldeles intill Piazza dei Martiri.

 Lunch på egen hand i ett område med många trevliga matställen att välja på. Under eftermiddagen fortsätter vår vandring i Ferrantes fotspår. Gemensam middag på kvällen.

Söndag 6 oktober

Efter frukost ger vi oss av med buss mot Ravello. På vägen stannar vi till i den stämningsfulla staden Scala, som ligger omgiven av kastanjeträd och fruktplantager. Staden är en av Amalfikustens mer okända pärlor och har också en mycket spännande historia. Den italienske sångaren Eddie Oliva, sedan länge bosatt i Stockholm, driver tillsammans med sin familj en restaurang i Scala, Il Pinguino, där vi intar vår gemensamma lunch. Efter lunch far vi vidare till Ravello och vårt hotell, ****Hotel Rufolo, där vi checkar in.

På eftermiddagen gemensam vandring i Ravello med bl.a. stopp vid katedralen i Ravello, Villa Cimbrone med sina vackra trädgårdar samt den historiska Villa Rufolo, ursprungligen byggd under medeltiden för den rika Rufolodynastin. Villan kom också att utgöra hem, inte bara för flertalet påvar, utan också för kung Robert av Anjou. Den vackra trädgården med sin panoramautsikt, skapades 1853 av skotten och botanisten Sir Francis Neville Reid. Kompositören Richard Wagner skall vid ett besök i trädgården blivit så inspirerad att han lät dess utseende utgöra modell för scenografin till trollkarlen Klingsors förtrollade trädgård i operan Parsifal.

På kvällen, gemensam avskedsmiddag på Hotel Rufolo.

Måndag 7 oktober

Efter frukost ledig tid fram till avfärd kl.10:30. Buss till Neapels flygplats. Avresa från Neapel kl. 13:40 via Bryssel med ankomst till Stockholm Bromma kl. 19:35

Ciceroner

 • Michaela Jolin

  Michaela Jolin är en svensk skådespelare och programledare i SVT. Under en längre tid bodde Michaela i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk. Jolin har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska. Tillsammans med Bengt Lagerkvist ledde hon under flera säsonger i slutet av 1900-talet konstfrågesport-programmet Konstfrågan i Sveriges Television. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare och har även verkat som guide på många museer i Stockholm, bland annat Prins Eugens Waldemarsudde.

 • Marja Grönqvist

  Marja Grönqvist är en svensktalande och auktoriserad specialistguide, bosatt i Sorrento i mer än 3 decennier, samt knuten till Kampaniens officiella Guide Center.

 • Boenden Royal Continental Hotel

  Royal Continental ligger i ett lugnt område vid Neapels strandpromenad. Här erbjuds en fantastisk säsongsöppen takpool med panoramautsikt över Neapelbukten och Castel dell'Ovo.
  Längs promenaden, och i närområdet, finns restauranger och barer som serverar typiska neapolitanska rätter. Läget är optimalt för att utforska staden.

  Många av Napolis största sevärdheter ligger inom promenadavstånd från hotellet, bland annat Piazza del Plebiscito, den berömda operan San Carlo, det kungliga slottet, samt Galleria Umberto, som är en berömd shopping-galleria från 1800-talet där du hittar ett stort urval av modebutiker. I samma område ligger det berömda caféet, Café Gambrinus, samt shoppingstråket Via Toledo.
  Alla rum har aircondition, satellit-TV, wifi, kassaskåp, minibar, telefon och badrum med toalett, dusch och hårfön.

 • Boenden Hotel Rufolo

  Det familjedrivna Hotel Rufolo ligger i den historiska stadskärnan i Ravello, intill Villa Rufolos vackra trädgård.
  Detta eleganta hotell har en trädgård med en utomhuspool. Från den vackra salongens terrass erbjuds utsikt över villans 1100-talstorn. Hotellet är inrett med lyxiga marmorgolv och antika möbler.

  Alla rum på Rufolo har gratis WiFi, luftkonditionering, en satellit-TV och ett eget badrum.
  Varje morgon serveras en kontinental frukost. Restaurangen Sigilgaida specialiserar sig på lokala och medelhavsinspirerade rätter som tillagas med råvaror från trädgården. Från middagsverandan erbjuds panoramautsikt över Amalfikustens citronodlingar.