Faraonernas Egypten – Unlimited Travel Production
Kairo / Egypten

Faraonernas Egypten

9 – 15 mars 2019
Följ med konsthistorikern Jan O. M. Karlsson och antikvetare Anna Konvicka till Faraonernas Egypten.

Avgång

9 mars 2019

Reslängd

7 dagar

Pris

23 900 SEK

Resan för oss till några av den Egyptiska forntidens viktigaste platser där en av väldens första högkulturer uppstod för drygt 5000 år sedan. Här byggde man för 4600 år sedan pyramiderna, världens första monumentala byggnader av sten, som fortfarande tillhör mänsklighetens största arkitekturverk.

Egypterna utvecklade ett samhälle, med en religion och en kultur, som hittills är det mest långlivade och som efterlämnat en oerhört rik mängd av välbevarade konst- och arkitekturverk som vi kan studera under resans gång.

Ingår i priset

 • Flyg Stockholm-Kairo via München/Wien t/r, inkl. flygskatter
 • 6 nätter inkl. frukostbuffet på fyr - och femstjärniga hotell samt fartyg, del i dubbelrum
 • Sex luncher och sex middagar (inga måltidsdrycker)
 • Samtliga utfärder och inträden enligt programmet
 • Samtliga transporter inkl. inrikesflyg Kairo-Luxor, Asswan-Kairo (ekonomiklass)
 • Svensktalande ciceroner och engelsktalande lokalguide
 • Visum
 • Gemensam dricks.

Tillval

 • Enkelrumstillägg 3500 SEK

 • Tutanchamuns grav: 15 USD (betalas på plats)

 • Mumierummet på Egyptiska museet: 10 USD (betalas på plats)

 • Seglats och kort besök i nubiska byn: 35 USD (betalas på plats)

   

Mer information

Vi reserverar oss för pris och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. För resans genomförande erfordras 21 deltagare.

Program

Lördag 9 mars Stockholm – Kairo

Kl. 09.15 flyg från Stockholm via Frankfurt med ankomst  Kairo kl. 18.25. Transfer till hotellet som ligger vid foten av de stora pyramiderna i Gizah. Gemensam middag i hotellets restaurang.  


Söndag 10 mars. Gizahpyramiderna och Egyptiska museet

Dagen böjar vid de makalösa pyramiderna i Gizah, ett av världens 7 underverk.  Lunch och därefter besök till Egyptiska museet i Kairo, med världens främsta samling av föremål från Egyptens 5000-åriga historia. Upplev Tutanchamuns skatter som består av smycken, möbler och en makalös gravutrustning med förgyllda sarkofager.

Måndag 11 mars. Karnak – Luxor

Morgonflyg till Luxor och därefter incheckning på det femstjärniga fartyget Salima. Förträffligt boende under fyra dagar med mycket god mat och härlig utsikt över Nilen. Vi upplever den mäktiga tempelstaden Karnak och innan middagen på kvällen får vi även vandra igenom det upplysta Luxortemplet - farao Amenhotep III: s mästerverk.


Tisdag 12 mars. Konungarnas Dal – Hatschepsuts klipptempel – Deir el Medinah

Tidig morgonutflykt till den västra Nilstranden där förmiddagen ägnas åt de vackra ämbetsmannagravarna i byn Deir el Medina (1200 f.Kr.), Deir el Bahri och den kvinnliga faraon Hatchepsuts vackra klipptempel (1400 f.Kr.) samt gravområdet Konungarnas Dal. Resten av dagen vila och rekreation medan fartyget stilla stävar uppför Nilen. Teatime och kort föreläsning ombord. Anna och Jan berättar om vad vi skall se de närmsta dagarna.

 

Onsdag 13 mars. Edfu – Kom Ombo

Resan går vidare utmed Nilens bördiga stränder och med öknen och bergen som fond. Vi landstiger vid falkguden Horus tempel i Edfu, (250 f.Kr. – 50 f.Kr.) Templet är Egyptens bäst bevarade. Nästa uppehåll är Kom Ombo med Krokodilguden Sobeks och falkguden Haroeris dubbeltempel från de grekiska faraonernas tid.

Torsdag 14 mars. Assuan – Philae

Philae, en av de vackraste platserna i södra Egypten, är en ö mitt i Nilen och den gamla platsen för det antika egyptiska tempelkomplexet tillägnat gudinnan Isis. Vi besöker även Höga dammen och de stora stenbrotten i Assuan. Eftermiddagen fri och möjlighet finns mot ett extra tillägg segla felukka och göra ett kortare besök i en Nubisk by.

 

Fredag 15 mars. Assuan – Kairo – Stockholm

Morgonflyg till Kairo. Lunch. Därefter avresa från Kairo kl. 16.15 via Wien med ankomst till Stockholm Arlanda kl. 22.50.

Ciceroner

 • Jan O.M. Karlsson

  Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

  Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

 • Anna Konvicka

  Antikvetare och konsthistoriker. Anna arbetade som museipedagog på Medelhavsmuseet under många år men har också studerat etnologi och modehistoria samt arbetat som reseledare för konst- och kulturresor i Europa, Egypten och Mellanöstern.

 • Boenden Le Méridien Pyramids Hotel & Spa

  Le Méridien Pyramids Hotel & Spa har makalös utsikt över de majestätiska pyramiderna i Giza, som bara ligger 1 km bort. Hotellet har en stor friformspool utomhus och i poolen finns en ö med bar. WiFi är gratis.

  Rummen har platt-TV och skrivbord. Vissa rum har en balkong, varav några vetter mot pyramiderna, och ljusa trämöbler.

  Du kan välja mellan en 24-timmarsöppen buffé eller à la carte-meny på Latest Recipe. I Citrus Bar erbjuds snacks och drinkar vid poolen och Gardenia serverar Tex-Mex i en avslappnad miljö. Harris Café har olika bakverk, och det finns även ett shishacafé.

  Som gäst kan du koppla av i solstolarna vid poolen eller ta ett uppfriskande dopp. På Spa by Le Méridien erbjuds gym, bubbelpool, bastu och en rad olika massagebehandlingar.

 • Boenden M/S Salima

  På Nilkryssningen kan vi njuta av att i maklig takt stäva uppför floden med det 5-stjärniga kryssningsskeppet Salima som sjösätts nu i augusti 2018. 

  Här finns; restaurang, pool, massör, loungebar (med wifi i skeppets lounge), soldäcksbar, juvel- och presentshop. Hytterna har öppningsbara panoramafönster, separat luftkonditionering, Internationella TV-kanaler, safety box, telefon, dusch-/badrum, kaffe- tekokare etc.