Fete du Citron – Unlimited Travel Production
Menton / Frankrike

Fete du Citron

28 februari – 3 mars 2019
Årets tema: Des Mondes Fantastiques!

Avgång

28 februari 2019

Reslängd

4 dagar

Pris

14 900 SEK

Följ med till Citronfestivalen i Menton med vår kunniga och välkända ciceron Michaela Jolin som eskorterar oss bland livsarbetande konstverk av citrusfrukter och nyskapade Musée Jean Cocteau. På vägen från Nice till Menton gör vi ett kort stopp i pittoreska Villefranche-sur-Mer. 

Under resan besöker vi även Ventimiglias berömda marknad i italienska Ligurien. Det blir en vinprovning med Franska Vinkompaniet, som kommer att presentera kvalitetsproducenter från Provence. Vi bor nära havet på anrika och charmiga Hôtel Prince de Galles.

Ingår i resan

Reseledare Michaela Jolin

Flyg Stockholm-Nice tur och retur

3 nätter centralt boende i delat dubbelrum i Menton på Hotel Prince de Galles ****

3 buffé-frukostar

Vinprovning med Franska Vinkompaniet

3 middagar i Menton

Kulturella inslag enligt programmet som Chapelle Saint Pierre, Musée Jean Cocteau, Citrus-Confiturefabriken Herbine, Marknaden i Ventimiglia (inklusive tågbiljett)

Fête du Citronparaden samt övriga festivalupplevelser i Menton

Buss enligt programmet

Tillval

Enkelrumstillägg 2 300 SEK

Mer information

  • Vi reserverar oss för eventuell pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
  • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare.
  • Flygtider:
  • 28 februari, Avgång från Arlanda kl. 09:40 med DY 4321, ankomst till Nice kl. 00:40.
  • 3 mars, Avgång från Nice kl. kl 14:40 med SK 1828, ankomst till Stockholm / Arlanda kl. 17:40.

Program

28 februari
Avresa med Norwegian från Arlanda, terminal 5 kl 09:40 med DY 4321. Ankomst till Nice kl 12:40.

Med egen buss tar vi oss längs kustvägen till Menton via Villefranche-sur-Mer, där vi stannar till och får lite fri tid att flanera runt och äta lunch på egen hand.

Det magnifika, lilla kapellet Chapelle Saint-Pierre i Villefranche-sur-Mer är tillägnat de lokala fiskarna. Det uppfördes på 1500-talet och hade, utöver sin religiösa betydelse, senare även en praktisk användning, då fiskare använde det till förvaring av sin fångst och utrustning. 1957 utsmyckade Jean Cocteau kapellet med väggmålningar som täcker hela insidan av byggnaden och även delar av fasaden. Vi tar oss vidare med bussen till Menton och Hotel Prince de Galles för check in.

Välkomstdrink följt av en gemensam middag på hotellets restaurant Le Petit Prince.

Promenad längs strandpromenaden, Promenade du Soleil, till kvällens begivenhet - den färgsprakande gatuparaden, Corso Nocturne. En gigantisk, färgsprakande parad med musiker, eldslukare, dansare och akrobater.  Allt i kärleken till citrusfruktens tecken. Kvällen avslutas med ett stort fyrverkeri.

1 mars
När vi intagit vår frukost, på hotellet, promenerar vi till Gare de Menton Garavan och tar tåget till närbelägna Ventimiglia för ett besök i den gamla delen av staden och den populära marknaden. Här möts man av gator fyllda med läckerheter, kläder, väskor och andra småsaker.

Väl tillbaka i Menton, besöker vi Maison Herbins citrusfabrik. Här tillverkas en rad olika produkter med citrusfrukter som huvudingrediens.

Vi passar även på att vandra runt i Mentons vindlande gränder och njuta av atmosfären.

Kvällens gemensamma middag avnjutes på Restaurant Palais de Prince, som ligger i hjärtat av staden och serverar traditionella, lokala rätter. Temat på kvällens meny är citrus.

Efter middagen tar vi en kvällspromenad i Jardins Boivès, Mentons välkända park, som förvandlats till en drömlik, magisk trädgård - Jardin de Lumières - av glittrande ljus och konstnärliga installationer uppbyggda av citroner.

2 mars
På morgonen när frukosten är avklarad, promenerar vi via Promenade du Soleil för att besöka Musée Jean Cocteau Bastion. Museet ligger vid hamnmuren i staden. Bastionen byggdes på 1600-talet av Honoré II, prinsen av Monaco. Cocteau restaurerade själv bastionen och lät dekorera den med snäckor. 1966, tre år efter hans död öppnades bastionen för besökare.

Vi fortsätter till moderna Musée Jean Cocteau. Här får vi en guidad tur (på engelska) av Cocteaus verk.

Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Man kan besöka Palais d’Europe och Salon de l’artisant, som är en utställning av mångskiftande karaktär skapad av lokala hantverkare, eller Salon des Orchidèes, en underbar orkidéutställning. Passa även på att njuta av Mentons alla små butiker och promenera längs gränderna via Saint-Michelbasilikan upp till den fantastiska kyrkogården, där man bjuds en hänförande utsikt.

Denna kväll får vi besök av Franska Vinkompaniet på hotellet. Det är svenska paret Peter och Kristina Hallgren, som sedan många år, bor i Provence och samarbetar med små, utvalda kvalitetsproducenter av vin. Under vinprovsmakningen berättar Peter och Kristina om vin i Provence.

Avskedsmiddagen serveras på hotellet.

3 mars
Lugn morgon med en sen frukost.

Med egen buss tar vi oss till Nice flygplats för hemresa med SAS kl 14.40 SK 1828 med ankomst till Stockholm/Arlanda, terminal 5, kl 17:40.

Obs! Viktigt med bra skor då vi promenerar mycket.

Ciceron

  • Michaela Jolin

    Michaela Jolin svensk skådespelare och programledare i SVT. Under en längre tid bodde Michaela i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk. Jolin har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska. Tillsammans med Bengt Lagerkvist ledde hon under flera säsonger i slutet av 1900-talet konstfrågesport-programmet Konstfrågan i Sveriges Television. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare och har även verkat som guide på många museer i Stockholm, bland annat Prins Eugens Waldemarsudde.

  • Boende Hotel Prince de Galles

    Hotellet ligger vid vattenbrynet och bara 15 minuters promenad från Plage du Casino! Detta hotell var tidigare sommarresidens åt furst Anton I av Monaco. Hotellet ligger i kuststaden Menton, 4,5 km från Monaco och den italienska gränsen. Rummen på hotell Prince de Galles har luftkonditionering, gratis WiFi och en platt-tv med satellitkanaler. 

    Nästan alla rum har en balkong med utsikt över havet eller bergen. Varje morgon står en frukostbuffé uppdukad som kan ätas på terrassen med havsutsikt. Restaurangen Le Petit Prince har bord i trädgården med palmer och serverar läcker medelhavsmat. Ett stenkast bort ligger hotellets privata strand, Le Solenzara, där du kan avnjuta något att äta eller dricka från baren och restaurangen.