Finska Akademien till Israel & Jordanien – Unlimited Travel Production
Israel / Israel

Finska Akademien till Israel & Jordanien

31 oktober – 5 november 2019
Upptäck Israel och Jordanien som sedan flera tusen år tillbaka är belägna i en av världens mest händelserika regioner. Detta område ligger mitt emellan den västerländska kulturens vaggor, det sumeriska Mesopotamien och forntidens Egypten.

Avgång

31 oktober 2019

Reslängd

6 dagar

Pris

34 700 SEK

I närheten av Jordandalen uppstod och utvecklades de tre världsreligionerna, Judendom, Kristendom och Islam. Här har också egyptier, babylonier, perser, greker, romare, araber och britter härskat i olika tider och efterlämnat rika spår. Området genomkorsades av handelsvägar som knöt samman viktiga städer och kultplatser och skapade en sammanhängande kultursfär, med rika handelsstäder och många interagerande kulturer och religioner. Samtidigt är Israel och Jordanien två mycket unga statsbildningar, med en komplicerad och variationsrik nutidshistoria.

Detta är en specialkomponerad resa för Finska Akademiens medlemmar som leds av Lennart Koskinen. Lennarts stora erfarenhet av och stora kontaktnät i detta område, gör resan till en unik upplevelse av historia och nutid.

Med på resan följer även konsthistoriker och arkeolog Jan O.M. Karlsson. Jan har under en följd av år rest med sina olika kurser till Medelhavsområdets olika kultursfärer, bl.a. till Israel, Jordanien och Egypten.

Ingår i priset

 • Flyg Stockholm - Tel Aviv, Amman  - Stockholm
 • Del i dubbelrum, 5 nätter på 5* hotell
 • Frukost, 5 luncher och 5 middagar
  (ej dryck, men vatten ingår under samtliga resor med buss)
 • Samtliga utfärder och inträden enligt program
 • All transport
 • Hästdroska i Petra (endast vid tillbakafärden från det arkeologiska området)
 • Samtlig gemensam dricks, alla skatter inklusive ”bordertax”
 • Svensktalande ciceroner Lennart Koskinen och Jan O.M. Karlsson
 • Engelsktalande lokalguide

Tillval

 • Enkelrumstillägg 8 900 SEK

Inresa Israel:
Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Israel. Det krävs inget visum för svenska medborgare till Israel för vistelser under 90 dagar. Däremot är det viktigt att vara medveten om att man kan få problem vid inresan till Israel om man har stämplar i sitt pass från Syrien, Libanon, Iran eller Irak. Dessutom ska man vara uppmärksam på att det både vid in- och utresa utförs en mycket noggrann säkerhetskontroll. Ofta får man därför en del olika frågor, det gäller även för dem som inte har ovan nämnda stämplar i passet. Vid avresan intervjuas alla resenärer av säkerhetspersonalen på flygplatsen och några resenärer ur grupper (slumpmässigt utvalda) brukar behöva gå igenom en extra säkerhetskontroll. Efter resan till Israel ska man vara uppmärksam på att en del andra länder inte tillåter stämplar från Israel i passet.  Det gäller bland annat Syrien, Bahrain, Förenade Arabemiraten och en rad andra länder.

Inresa Jordanien:
Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Jordanien. För svenska medborgare krävs det visum som utfärdas av vår samarbetspartner i Jordanien. Vi kommer längre fram att samla in passuppgifter så att vi har visum när vi korsar gränsen från Israel och Jordanien. Vår samarbetspartner kommer då att vara på plats med våra visum och hjälpa oss så smidigt som möjligt över gränsen. Visumet är giltigt i en månad ifrån inresedatum.

Mer information

 • Resan är bokningsbar fram till 18 februari, men vi har ett begränsat antal platser. Säkra din plats genom att boka in dig så snart du vet att du vill följa med.

 • Visum till Jordanien krävs. För de som vill hjälper vi självklart till med visumhanteringen. Ange i så fall detta i meddelanderutan vid bokning eller kontakta oss.

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll.
 • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare.


Flygtider:

31 oktober, avresa med Austrian Airlines från Stockholm/Arlanda kl. 09.55, ankomst Wien kl. 12.05 Avresa Wien kl. 13.05 med ankomst Tel Aviv kl. 17.35

5 november, avresa med Austrian Airlines från Amman kl. 16.10 med ankomst Wien kl. 19.10 Avresa Wien kl. 20.35 med ankomst Stockholm Arlanda 22.55

Program

Dag 1. 31 oktober. Stockholm – Tel Aviv Israel
Kl. 09.55 avresa från Stockholm Arlanda via Wien med ankomst Tel Aviv. kl. 17.35.

Cirka en timmes resa med egen buss väntar gruppen innan ankomst till Jerusalem. Incheckning på 5* Mamilla Hotell, som ligger i det moderna Jerusalem men nära till (och med panoramavy över) Gamla Staden. Under kvällen serveras gemensam middag på hotellet.

Dag. 2. 1 november. Jerusalem

Jerusalems historia anses gå tillbaka till omkring 4000 f.Kr. och är än idag en av världens viktigaste pilgrimsplatser för de tre stora religionerna, Judendom, Kristendom och Islam.

Genom Lennarts kontakter i Jerusalem kommer vi att få möjlighet att besöka olika viktiga institutioner där vi får ta del av dessa institutioners arbete i regionen. Detaljerat program presenteras senare. Under dagen finns också möjlighet att enskilt eller i mindre grupper besöka Gamla Staden och dess historiska platser såsom, Klagomuren, Tempelberget med Klippdomen och den Heliga Gravens Kyrka vid Golgata. Dagen ger också en möjlighet till besök vid The Holocaust Museum. Gemensam lunch och middag under dag och kväll.

Dag 3. 2 november. Jerusalem – Masada – Qumran – Jerusalem

Tidig morgon i Getsemane vid foten av Oljeberget tillsammans med Lennart, som här kommer att leda en meditation/bön vid det ekumeniska altaret. Därefter vidare med buss till två av den judiska historiens viktigaste platser utanför Jerusalem; Masada och Qumran. Masada är den mest storslaget belägna arkeologiska platsen i Israel, befäst redan ca100 f.Kr. Men det var efter romarnas belägring och intagandet av Jerusalem på 70-talet e.Kr., som Masada fick sitt slutliga symbolvärde som den sista judiska utposten och motståndsnästet.

Platsen har grävts ut i omgångar under modern tid. Vi kommer både att åka linbana samt att promenera upp till befästningen i sluttande terräng och från klippbefästningens topp har man en milsvid utsikt över Jordandalen och Döda Havet.Qumran är platsen för esséerna, en sekt som en gång levde vid Döda Havets Nordvästra strand. Qumran var deras centrala bosättning och det var här i några av esséernas grottor som man på 1940-talet grävde fram de berömda Döda Havsrullarna. Under sen eftermiddag/tidig kväll åter till hotellet i Jerusalem. Gemensam lunch och middag under dag och kväll.

Dag. 4. 3 november. Jerusalem via Allenby Bridge/King Hussein Bridge över till Jordanien och Döda Havsområdet

Utcheckning på morgonen för resa med buss norrut och övergång till Jordanien. Det första besöket i Jordanien blir staden Madaba och St. Georgskyrkan, där man idag kan se den världsberömda antika mosaikkartan över Det Heliga Landet. I Madaba blir det också gemensam lunch. Platsen för Kristi dop i floden Jordan utpekas idag till Betania/Al Maghtas vid Döda Havets norra strand. Även denna plats är idag en välbesökt pilgrimsort, med officiellt erkännande från Vatikanen. Efter besöket åker vi direkt till vårt hotell, 5* Kempinski Ishtar, för incheckning och middag senare på kvällen. Hotellet ligger vackert beläget vid Döda Havet och erbjuder möjligheter till Spaupplevelser och salta bad direkt i Döda Havet. Detta livlösa ”hav” är egentligen en sjö med världens högsta saltkoncentration, drygt 30 %. Här finns i stort sett inget djur- eller växtliv men däremot är både vattnet och leran från Döda Havet ovanligt rikt på mineraler, något som många finner välgörande för både hud och leder. Detta är dessutom världens lägst belägna plats ovan jord, vid Döda Havets yta befinner man sig drygt 400 meter under havsnivå.

Dag 5. 4 november. Döda Havet – Petra – Döda Havet

En heldag tillägnad klippstaden Petra. Resan med buss tar ca 3 timmar enkel resa. Den rosaskimrande och mytomspunna sandstensstaden Petra är en magisk upplevelse. Staden började byggas av nabatéerna, ett arabiskt nomadfolk, någon gång på 700-talet f.Kr. och kom att bli en strategisk knutpunkt för handelskaravanerna till och från medelhavsområdet. I många århundraden var staden bortglömd. När man på 1800-talet ”återupptäckte” Petra, förundrades man i väst över de romantiska avbildningarna av de storslagna byggnadsfasader som huggits ut direkt ur klippväggarnas flerfärgade sandsten. Som besökare tar man sig in till det arkeologiska området genom den berömda ravinpassagen el-Siq, som leder fram till dalgången där Petras ruiner breder ut sig.

Promenaden tar ca 45 minuter, men är en vidunderlig upplevelse.  Det första man som besökare möter när man kommer ut ur ravinen är klippfasaden Al-Khazneh – den s.k. ”Skattkammaren”, en drygt 40 meter hög tempelliknande monumentalfasad. Dessa praktfulla och mycket välbevarade gravfasader härstammar dock från den romersk influerade och romerska perioden i Petras historia. Under sen eftermiddag/tidig kväll åter till hotellet vid Döda Havet. Lunch under dagen inne i ruinområdet och middag på kvällen på hotellet.

Dag 6. 5 november. Hemresa

En härlig sista morgon vid Döda Havet med möjlighet till bad. Ett mer utförligt program för denna förmiddag kommer att presenteras senare. Kl. 16.10 avresa från Amman via Wien till Stockholm med ankomst Arlanda kl. 22.55.

 

Ciceroner

 • Lennart Koskinen

  Lennart Koskinen är teologie doktor, ledarskapscoach, författare, föreläsare och biskop emeritus i Visby Stift och Svenska Kyrkan i Utlandet. Lennart är idag bl.a. verksam i nätverket World Religious Leaders som har sitt huvudsäte i Jerusalem. Bland hans skriftliga produktion märks Vad är rätt?, Etik, ekonomi och företagets själ, Tro på framtiden och Nya lilla katekesen.

 • Jan O.M. Karlsson

  Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

  Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

 • Boenden Jerusalem – Mamilla Hotell

  Mamilla Hotel (tillhör ”The Leading Hotels of the World”), är ritat av arkitekten Piero Lissoni. Hotellet ligger i det moderna judiska Jerusalem med promenadavstånd till Gamla Staden, ca 20 minuters promenad från västra muren och 750 meter från Heliga Gravens Kyrka men också med närhet till modern shopping och restauranger.

  Hotellet har även takterrass med panoramavy över det Gamla Jerusalem.  Hotellet har flera olika restauranger och i det moderna hälsocentret Akasha finns ett spa och en inomhuspool. Här finns även bastu, gym och tillgång till massagebehandlingar.

 • Boenden Jordanien - Kempinski Ishtar Dead Sea

  Hotell Kempinski Ishtar ligger vackert placerad i Jordandalen vid Döda Havets östra strand. Hotellet har privat strand, flera olika sötvattenspooler, spa med traditionell thailändsk massage eller hamambad med behandlingar med Döda Havslera och havssalt. 

  Kempinski Ishtar har flera restauranger och barer med olika specialiteter.