Från Granada till Escorial – Unlimited Travel Production
Malaga / Spanien

Från Granada till Escorial

20 – 25 november 2018
Spaniens historia är en mångfacetterad berättelse om erövringar, assimilation och utveckling mot särpräglade och livskraftiga kulturyttringar som än idag kan skönjas och lever kvar in i modern tid. Efter det västromerska rikets fall, i slutet av 400-talet, bildar de germanska västgoterna ett starkt kungarike på Iberiska halvön. Riket erövras 711 av araberna (morerna), som så småningom kommer att behärska större delen av Iberiska halvön.

Avgång

20 november 2018

Reslängd

6 dagar

Pris

19 700 SEK

På 1100-talet börjar de små kristna kungadömena, som övervintrat i norra nuvarande Spanien, att expandera söderut och successivt minskar det moriska området. Men på Iberiska halvön fanns sedan länge när araberna anlände, också en judisk kultur. Under århundraden levde kristna, judar och muslimer sida vid sida på Iberiska halvön och skapade en stad som Córdoba, som blev ett av Europas vetenskapliga centra med ett universitet där det undervisades i alla ämnen från naturvetenskap till humaniora. 

Resan "Från Granada till Escorial" går från viktiga kulturcentra som Alhambra till Córdoba med sitt moriska arv och Toledo (västgoternas huvudstad) med sin magnifika medeltidskatedral och El-Grecomuseum. Resans slutmål är Habsburgarnas gigantiska palatskloster El Escorial från högrenässansen. Ciceroner: Jan O.M. Karlsson och Ulla-Karin Warberg.

Ingår i priset

 • Direktflyg från Stockholm - Malaga (Norwegian) och hem flyger vi från Madrid – Stockholm, via Frankfurt (Lufthansa) 
 • 5 nätter med del i dubbelrum på trestjärniga hotell 
 • 5 buffetfrukostar 
 • 1 lunch med vinprovning 
 • 1 middag (dryck ingår ej) 
 • Samtliga transporter enligt programmet 
 • Entréer till samtliga besöksmål nämnda i programmet 
 • Hörselutrustning 
  2 svensktalande ciceroner under hela arrangemanget

Tillval

 • Enkelrumstillägg 2 900 kr

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris-/program-/valutaförändringar utanför vår kontroll

Program En resa genom Spaniens historia

Tisdag 20 november

Avresa från Arlanda kl. 07.20 

Ankomst Malaga kl. 11.40 

NORWEGIAN

Buss hämtar vid flygplatsen och kör till Picassomuseet i Malaga, där man på egen hand får gå runt och titta på samlingen. Efter museibesöket far bussen vidare till Cordoba, ca 2, 5 timmar. Under kvällen anländer vi till vårt hotell NH Córdoba Califa som ligger i kanten av de historiska stadskvarteren.
Kvällen på egen hand.

Onsdag 21 november

Sovmorgon. Stadspromenad i Världsarvsstaden Córdoba under hela dagen. Vi inleder med ett besök i katedralen, den före detta moskén, La Mezquita, från 800- och 900-talen, med de 856 kolonnerna och de karakteristiska röd-vitrandiga valvbågarna. Vi beser också den berömda romerska bron över floden Guadalquivir och vid lunchtid är vi framme vid trädgården Jardin del Alcazar. Efter besöket, lunch på egen hand och under eftermiddagen återsamling för gemensamt besök till den medeltida Synagogan i de gamla judiska kvarteren i Córdoba. Synagogan är byggd på tidigt 1300-tal och dekorerad i s.k. Mudejarstil. Efter ödesåret 1492 kom synagogan att tjäna som sjukhus och senare som skomakarskråets ämbetslokal, för att år 1885 bli ett nationalmonument.
Under kvällen, gemensam middag.

Torsdag 22 november

Heldagsutflykt till Granada, (ca 3 timmar från Cordoba) det moriska Spaniens sista furstendöme och staden är idag Andalusiens huvudstad. Bussen stannar i centrum av Granada, för vårt besök till katedralens kungliga gravkapell Capilla Real. Detta kungliga gravkapell byggdes i sengotik från 1505 och här är Ferdinand och Isabella, deras dotter Johanna av Kastillien och hennes make Filip I, begravda.
Under eftermiddagen besök till det fantastiska Alhambrapalatset och Generalife med sina berömda trädgårdar. Alhambras arkitektur från 1200- och 1300-talen räknas som det västliga arabväldets främsta arkitektoniska monument, där gårdar med spegeldammar, fontäner och pelarsalar från medeltiden avlöser varandra. Här upplever vi hur en trädgård kan tala till våra sinnen såsom syn, lukt, hörsel och känsel. På seneftermiddagen, buss tillbaka till Córdoba och middag i Córdoba på egen hand.

Fredag 23 november

Utcheckning från hotell. Buss till Toledo, ca 4 timmar.
På vägen stannar vi i Valdepeñas för lunch med vinprovning och lite avkoppling. Under sen eftermiddag/kväll framme i Toledo. Incheckning på hotell Carlos V. Middag på egen hand.

Lördag 24 november

Toledo kallas i Spanien "Den Kejserliga Staden", eftersom Karl V:s hov långa tider vistades där. Men redan under romartid var Toletum en viktig romersk provinshuvudstad. Staden blev efter romarrikets fall det mäktiga västgotiska rikets huvudstad fram till morernas erövring 711/712. 1085 återerövras Toledo av de kristna kastilianerna. Vi börjar morgonen med ett besök till El Greccomuseet, som är en rekonstruktion av ett hus liknande konstnären El Grecos bostad och som innehåller ett flertal av hans viktigaste målningar. Under dagen kommer vi att besöka några av stadens viktigaste historiska minnesmärken, som katedralen, ett mästerverk uppfört i spansk hög- och sengotik samt synagogan Santa Maria la Blanca. Den betraktas som den äldsta bevarade synagogan i Europa, byggd 1180. Under perioden 1250 – 1490 var Iberiska halvön en kosmopolitisk öppen värld och islam, judendom och kristendom levde sida vid sida. Moskéer, synagogor och kyrkor var ibland t.o.m. inhysta i en och samma byggnad. Santa Maria la Blanca var på fredagar moské, på lördagar synagoga och på söndagar kyrka. Vi besöker även synagogan El Transito känd för sin stuckdekoration. Naturligtvis måste vi besöka de världsberömda Toledosmedernas kvarter och beskåda deras stålarbeten. Lunch och middag under dagen och kvällen på egen hand.

Söndag 25 november

Utcheckning och därefter bussresa mot Escorial, ca 2 timmar. Escorial är platsen för de spanska Habsburgarnas enorma palatskloster, byggt under 1500-talet. Palats- och klosterkyrkan är också gravkyrka för flertalet av Spaniens kungar, inklusive kejsare Karl V.

Avgång från MADRID kl. 16.55

Ankomst Arlanda kl. 23.35

LUFTHANSA

Ciceroner

 • Jan O.M. Karlsson

  Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

  Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

 • Ulla-Karin Warberg

 • Boenden Hotell NH Córdoba Califa

  Hotell NH Córdoba Califa ligger i utkanten av den historiska stadsdelen Judería och erbjuder rum med luftkonditionering, gratis Wi-Fi, kuddmeny och satellit-TV. Hotellet ligger 10 minuters promenad från Mezquitakatedralen, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. 

  I närområdet hittar du ett bra utbud av roliga affärer och genuina tapasbarer. NH Córdoba Califa har en klassisk andalusisk innergård och en loungebar. De rymliga och funktionellt inredda rummen har ett badrum med hårtork och badprodukter.

 • Boenden Hotel Carlos V

  Hotel Carlos V är beläget i Centrala Toledo nära katedralen och San Juan de los Reyes-klostret. Hotellet har 67 bekväma rum som alla är utrustade med dusch/bad, wc, TV, telefon, trådlös internetanslutning hårfön, värdebox och luftkonditionering. 

  Toledo är en gammal stad beläget på en höjd och är således kuperat samt har många trånga och kullerstensbelagda gator. På grund av hotellets centrala läge kan det bli svårt för bussen att köra ända fram varpå man får gå sista biten, ca 50 meter från hotellet.