Gods & Gårdar i Skottland – Unlimited Travel Production
Skotska höglandet / Skottland

Gods & Gårdar i Skottland

4 – 8 oktober 2019
En resa skräddarsydd för Gods och gårdars läsare, från lågländerna till högländerna, från mjukt grönskande kullar, över dramatiska och dalgångar till karga bergs- och kusttrakter – allt kantat med fantastiska vyer, slottsbesök och spännande historia.

Avgång

4 oktober 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

17 500 SEK
Fullbokad

Ingår i priset

 • Flygresa Stockholm - Edinburgh direktflyg med SAS t / r
 • Samtliga transfers enligt program inkl. vattenflaskor tillgängliga under alla längre transporter
 • Del i dubbelrum 4 nätter på 4 * hotell enligt program och inkl. frukost (2 hotellplatser i samma område i Aviemore i området område, 1 hotellnatt i Perth och 1 hotellnatt i Edinburgh)
 • 3 Lunchar på pub / vila, 3 middagar på hotell och 1 slutmiddag på pub / resten (exklusive dryck)
 • 1 Besök på destilleri enl. program inkl. whiskyprovning
 • 1 Eftermiddagste enligt programmet
 • Inträden och besök på alla slott
 • 1 besök på lantgård enligt program
 • Lokal engelsktalande (talar även norska / svenska) guide Kirsti Brown, med under vistelsens aktiviteter och program
 • Medföljande representant från tidningen Gods & Gårdar med resan och hela vistelsen
 • Resevärdinna från Unlimited Travel Production med under hela vistelsen

Tillval

 • Enkelrum tillägg 2350 pp
 • Dryck till måltider ingår ej
 • Allt annat som inte ingår i priset enligt ovan

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuell pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 25 deltagare
 • Flygtider:
 • 4 oktober Stockholm / Arlanda - Edinburgh 09.20 -10.35 SK 2541
 • 8 oktober Edinburgh - Stockholm / Arlanda 14.10-17.20 SK 2542

Program

4 oktober

Dag 1. Stockholm – Skottland

Vid Edinburghs flygplats möter vi vår svensktalande lokalguide som tar oss till dagens sevärdhet, det magnifikt belägna Blair Castle.  Vi befinner oss nu en bit in i de skotska Högländerna, en trakt som sedan tidig medeltid präglats av klanernas maktkamp och under 1600- och 1700-talen av det skotska motståndet mot centralmakten i London. Klanernas inbördes strider och det skotska självständighetssträvandena märks fortfarande i landskapet genom den rika förekomsten av borgar och borgruiner.  Blair Castle, sedan generationer tillbaka hem för grevarna och hertigarna av Atholl, är just en sådan medeltidsborg som under århundraden byggts ut till ett ståtligt slott.

På Blair Castle kan vi se framstående samlingar av familjeporträtt, landskapsmålningar och möbler från olika perioder. Omgivningarna runt slottet präglas också av den nyligen restaurerade 1700-talsträdgården i ”Georgian Style”. Efter besöket tar vi oss vidare mot Aviemore men gör på vägen ett uppehåll för traditionellt Afternoon tea. Incheckning på vårt hotell och där vi också kommer att äta kvällens middag

5 oktober

Dag 2. Inverness

Efter en härlig frukost beger vi oss norrut mot Inverness, det skotska höglandets huvudstad. Detta är en perfekt bas för vår fortsatta resa runt om i detta sagolikt vackra landskap. Trakten hyser två historisk mycket viktiga slott. Det första som vi kommer besöka är Cawdor Castle, ursprungligen byggt under 1300- och 1400-talen och utvidgat under senare århundraden. Borgen tillhörde i många hundra år släkten Calder, men på 1500-talet övergick den i klanen Campbells ägo, som fortfarande innehar godset. Slottet är känt för sina vackra inredningar, men särskilt för en serie vackra vävda tapeter från 1600-talet.

 

Dunrobin Castle, vårt andra slottsbesök för dagen, är med sina 189 rum norra Skottlands största slott och grundades redan under medeltiden. Det har sedan 1200-talet gått i arv bland grevarna och hertigarna av Sutherland. Huvuddelen av det nuvarande slottet byggdes dock mellan 1835-50 efter ritningar av Sir Charles Barry, som också var delansvarig för byggandet av Houses of Parliament i London.  År 1745, när klanerna reste sig mot centralregeringen i London, stormades slottet av Bonnie Prince Charlie och hans trupper eftersom Sutherlandklanen hade givit sitt stöd till den brittiske kungen Georg II. Slottet har också en magnifik trädgård, ritad av Sir Charles Barry och inspirerad av franska barockträdgårdar

Efter slottsbesöken blir det lunch på trevlig pub, och därefter besök till whiskeydestilleriet Glenmorangie. Namnet Glenmorangie betyder fritt översatt ”den lugna dalgången” eller ”dalgången med det stora ängarna”. I denna natursköna miljö kommer vi att få ett varmt välkomnande av whiskeymakarna som framställer den legendariska 18- och 25-åriga Glenmorangie Single Malt Whiskey. Senare under eftermiddagen anländer vi till vårt hotell där vi också kommer att äta kvällens middag.

6 oktober

Dag 3. Aberdeenshire Ett stycke in i de skotska högländerna, i den västra delen av Aberdeenshire och i närheten av högländernas berömda Cairngorms National Park, ligger Braemar Castle. Detta slott byggdes 1628 av John Erskin, greve av Mar i en mycket konservativ men traditionellt skotsk medeltidsstil. Slottet liknar alltså, med sina hängande hörntorn (toureller), en flera hundra år äldre medeltidsborg. Här hålls årligen ”Braemar Gathering” en del av de s.k. “Highland Games”, en tradition som troligen har sina rötter i efterföljden av de skotska frihetskrigen, då de skotska klanerna förbjöds att bära vapen.

Under eftermiddagen besöker vi ”Aberdeenshire Highland Cattle Farm” och välkomnas och visas runt av ägarinnan själv, Grace Noble, som idag föder upp den traditionella skotska nötkreatursrasen “Highland Cattle”. Vi äter lunch på en skotsk pub, och får lite tid till att strosa runt och kanske för lite shopping i någon av byns butiker. Transfer till Perth, övernattning på hotell och middag som serveras på hotellets restaurang.  

7 oktober

Dag 4. Edinburgh

Efter frukost åker vi till Edinburgh. Vi checkar in på vårt hotell och ger oss sedan ut på upptäcksfärd i en utan tvekan de vackraste städerna i världen. Edinburghs historia är lång och innehållsrik. Castle rock är stadens äldsta del och har varit bebott sedan bronsåldern. Idag ligger här Edinburgh Castle, vars samling av byggnader är en brokig skara från olika tidsepoker. Den äldsta byggnaden, St Margaret´s Chapel, har lämningar från 1000-talet. Från slottet på klippan leder den berömda gatan ”The Royal Mile” fram till Holyrood Abbey och Palace of Holyroodhouse – den brittiska kungafamiljens residens i Edinburgh. Den gamla stadskärnan ”Old Town” har fortfarande delvis kvar sin medeltidsatmosfär. Vi börjar förmiddagen med visning av Edinburgh Castle, äter sedan lunch på en charmig pub och avslutar med för de som vill, en stadsrunvandring med guide. Sen eftermiddag och kväll fri tid för att strosa runt på egen hand och shopping för de som önskar. Gemensam avslutningsmiddag på pub/restaurang i stadskärnan.


8 oktober

Dag 5. Edinburgh – Stockholm

Frukost, lite fri tid för den som kanske vill gå ut på stan för en sista kort shoppingrunda, och utcheckning innan transfern avgår under förmiddagen till flygplatsen för hemresa mot Stockholm.

Ciceron

 • Erika Funke

  Erika Funke, chefredaktör på inrednings- och livsstilsmagasinet Gods & Gårdar, har arbetat med olika specialtidningar inom konst, antikviteter och byggnadsvård sedan 1995 (Antikvärlden, Gård & Torp, Hem & Antik, Gods & Gårdar). Sedan 2009 har hon verkat som chefredaktör med ett brett kontaktnät inom antikbranschen, och ett nära samarbete med experterna från svt:s Antikrundan.