Gods & Gårdar till Italiens magiska sjöar, villor, slott och trädgårdar – Unlimited Travel Production
Norra Italiens sjödistrikt / Italien

Gods & Gårdar till Italiens magiska sjöar, villor, slott och trädgårdar

15 – 18 oktober 2019
Italienska pärlor – Naturromantik, Renässansarkitektur och Historia vid Lago Maggiore, Lago di Como och Lago di Mergozzo

Avgång

15 oktober 2019

Reslängd

4 dagar

Pris

23 500 SEK

Norra Italiens sjödistrikt – i skuggan av alperna – är en av Italiens mest naturromantiska regioner med vackra medeltida byar, kontemplativa trädgårdar och rofyllda 1800-talshus. Det inbjudande landskapet runt sjöarna varierar mycket, från höga berg till mer öppna frodiga landskap. Den långsträckta bergssjön Lago Maggiore, ligger vid foten av Alperna i de båda italienska regionerna Piemonte och Lombardiet. Längs dess stränder finns många vackra vyer och intressanta sevärdheter. Stresa är sjöns metropol och från den eleganta strandpromenaden i staden ser man ut över öarna Isola Bella och Isola Madre.

Den lilla sjön Lago di Mergozzo, bara några kilometer från Pallanza, bjuder på en mer småskalig sjöupplevelse medan Lago di Como och staden Como har en mer internationellt flärdfull karaktär med sitt pärlband av nyklassicistiska villor längs med stränderna. Norra Italiens sjödistrikt är ett mycket populärt resmål och är välbesökt av turister året om men framförallt under högsäsong. I oktober är tempot lite lugnare och vädret fortfarande behagligt i detta område

Ingår i priset

 • Flygresa Stockholm-Milano Malpensa t/r direktflyg med SAS
 • Boende del i dubbelrum på 5* Hotell Villa Aminta 3 nätter inkl. frukost
 • Välkomstdrink på hotellet
 • Samtliga busstransfers enligt program
 • Samtliga transfers och turer med båtresor enligt program inkl. vattenflaskor i bussen under samtliga längre transporter
 • Inträde och donation till Santa Caterina del Sasso
 • Exklusivt inträde och besök Isola bella enligt program
 • Inträde till och besök av Villa Taranto enligt program
 • Inträde till och besök av Isola Madre enligt program
 • Inträde till och besök av Villa Balbianello enligt program
 • Inträde till och besök av Rocca d’Angera enligt program
 • 1 fyrarättersmiddag på rest. Ristolounge Elvezia inkl. bröd och dryck 2 glas vin per person, vatten och kaffe
 • 1 trerätterslunch på rest. på Isola Pescatori inkl. bröd och dryck, 1 glas vin, vatten och kaffe
 • 1 Aperitif och trerättersmiddag på 2* Michelin restaurang Piccolo Lago inkl. 1 glas vin som serveras till varje rätt, vatten och kaffe
 • 1 trerätterslunch på rest. i Bellagio eller i Comostad, inkl. bröd och dryck, 2 glas vin per person, vatten och kaffe
 • 1 trerätters-avslutningsmiddag på Hotell Villa Aminta inkl. bröd och dryck, 2 glas vin per person, vatten och kaffe
 • Lokal svensktalande guide Agneta Kallestig med under hela vistelsen
 • Specialiserade guider (engelsktalande) på Villa Taranto, Isola Bella, Villa Balbianello och av Rocca d’Angera trädgård
 • Medföljande chefredaktör ifrån Gods & Gårdar under hela resan 
 • Medföljande resevärdinna ifrån Unlimited Travel Production under hela vistelsen

Tillval

 • Enkelrumstillägg sek 2800 p.p
 • Allt övrigt som ej ingår enligt ovan

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 25 deltagare
 • Flygtider:
 • 15 Oktober Stockholm/Arlanda – Milano/Malpensa 09.25- 12.05 SK 2689
 • 18 Oktober Milano/Malpensa – Stockholm/Arlanda 13.00 -15.40 SK 2690

Program

Tisdag 15 oktober

Transfer från flygplatsen Milano Malpensa till Legguino och Santa Caterina del Sasso. På en klippa vid östra strandkanten i Lago Maggiore och med utsikt mot Borromeoviken, vilar Santa Caterina del Sasso. Klostret, som vi kommer att få en guidad tur genom, grundades 1195 av en lokal köpman, Alberto Besozzi. Byggnadens struktur är unikt och består av tre sammanslagna byggnader från olika tidsperioder. Här finns bl.a. utsökt vackra 1300-talsfresker

Efter besöket tar vi båten till vårt femstjärniga hotell Villa & Palazzo Aminta, som ligger på andra sidan viken. Under sena eftermiddagen blir det ett exklusivt besök för Gods & Gårdars läsare på ön Isola Bella. (Öppet dagtid för allmänheten) Den lilla Isola Bella flyter likt en gallion i Lago Maggiore. Öns omvandling från en stenig klippa till en blommande ö, ägde rum under Vitaliano VI Borromeos tid då också det barocka palatset började ta sin form. Trädgården är ett paradis där statyer och geometriska dekorationer blandar sig med botanisk arkitektur. Trädgårdsmästare har i århundraden experimenterat med olika trädgårdselement. Utrymme har skapats genom terrasser som täckts av blomsterbäddar, cederträ och rader av citron- och apelsinträd. 

Under kvällen äter vi middag och njuter det lokala italienska köket på Ristolounge Elvezia som erbjuder en underbar vy över sjön och öarna runt omkring Isola Bella.

Onsdag 16 oktober

Strax utanför Verbania Pallanza, vid Lago Maggiore, ligger Villa Taranto, med Europas största botaniska trädgård. Platsen skapades av skotten Boyd McEcham 1931 och förenar engelsk och italiensk trädgårdskonst i en harmonisk blandning. McEchman samlade in över 20 000 växtarter, i form av fröer och plantor, under sina resor runtom i världen. Villa Taranto består idag av 16 hektar trädgård och park, med tusentals arter av träd och blommor från hela världen. Här finns bl.a. eukalyptus, azaleor, rhododendron, magnolia, kamelior, dahlior, tulpaner, hortensior samt dussintals tropiska växter och sällsynta exemplar som sydlig trädormbunke och näsduksträd.

Resten av dagen njuter vi av en båttur runt de vackra fyra s.k. Borromeiska öarna. Den enda bebodda ön är Pescatori. Med sina smala pittoreska gränder, vackra hus och sin strandpromenad, är detta en underbar plats att gå i land på för att äta en god italiensk lunch.  Utflykten fortsätter till Isola Madre. Här väntar en mer vilsam trädgårdsupplevelse än Isola Bella, med blygsam arkitektur i en engelskt inspirerande park. Under eftermiddagen tar vi oss från Stresa med buss till Mergozzo. Med hänförande utsikt över Lago Mergozzo intar vi kvällens VIP-middag på 2* Michelinrestaurangen Piccolo Lago. Här styr restaurangchefen Marco Saccos, vars kök bjuder på utsökta kulinariska upplevelser. 

Torsdag 17 oktober

Busstransfer från Stresa till Lenno och Comosjön. I slutet av 1700-talet valde Kardinal Durini denna skogsbeklädda och högt belägna udde invid Comosjön för sitt nya byggnadsprojekt Villa del Balbianello. Platsen är en av Comosjöns stora sevärdheter och tillsammans med vår expertguide får vi ta del av öns spektakulära trädgårdar och unika konstsamlingar. Båtresa till Bellagio och lunch på restaurang i Bellagio. Båtresa till Como. Området kring Como har ända sedan 1500-talet varit sidenets domäner och området står än idag för det mesta av Europas sidentillverkning. I staden finns både fabrik och sidenmuseum. Återresa under eftermiddagen till hotellet. Avslutningsmiddagen serveras på hotellets restaurang med utsikt över sjön.

Fredag 18 oktober

Utcheckning och transfer med buss till Angera för ett besök till den storslagna borgen Rocca di Angera. Klippbefästningen dominerar den södra kusten av Lago Maggiore och hade en gång i tiden en viktig strategisk position inom övervakningen av handelsrutterna i denna region. Efter besöket till borgen och en guidad tur av trädgården åker vi vidare med buss till Milan Malpensa flygplats och avresa mot Stockholm.

Ciceroner

 • Erika Funke

  Erika Funke, chefredaktör på inrednings- och livsstilsmagasinet Gods & Gårdar, har arbetat med olika specialtidningar inom konst, antikviteter och byggnadsvård sedan 1995 (Antikvärlden, Gård & Torp, Hem & Antik, Gods & Gårdar). Sedan 2009 har hon verkat som chefredaktör med ett brett kontaktnät inom antikbranschen, och ett nära samarbete med experterna från svt:s Antikrundan.

 • Agneta Kallestig

  Italien har varit mitt hemland sedan över 35 år. Det blev det när jag som ung slutade som flygvärdinna och guide för Simon Spies. Under dessa år har mina arbetsplatser varit på olika kontor runt Verona, i Europa som beklädnadsskinn försäljare och checkin agent på Verona´s flygplats i många år. Efter avlagd reseledar examen och licens gällande hela Italien för dryga 10 år sedan, arbetar jag mestadels i den övre delen av landet. Lago Maggiore, Lago di Como, Lago di Garda, Cinque Terre, Verona, Venedig och alla intressanta platser som bör ses. Dessutom som trekking guide i Alperna och i Toscana.

 • Boende Hotell Villa & Palazzo Aminta

  Med storslagen utsikt över sjöar och de Borromeiska öarna erbjuder femstjärniga Villa & Palazzo Aminta (som ingår i gruppen The Leading Hotels of the World) ett förstklassigt boende med privat strand, Spa och pool som är uppvärmd året om.

  Rum med alla önskvärda faciliteter och med trivsamma publika utrymmen. Hotellet har också en trevlig bar, två restauranger, den mysiga ”I Mori” med rätter från det traditionella italienska köket och ”Le Isole”, specialiserad på internationell gastronomi.