I körsbärsskördens tid – franska Languedoc Roussillon med Michaela Jolin – Unlimited Travel Production
Céret / Frankrike

I körsbärsskördens tid – franska Languedoc Roussillon med Michaela Jolin

23 – 27 maj 2019
Följ med på en konst, mat- och vinresa till Languedoc-Roussillon i körsbärsskördens tid. Denna trakt vid franska Medelhavskusten, på gränsen till Spanien, bjuder på en charmerande blandning av kulinariska upplevelser, folkliv och vandringar i kända konstnärers fotspår. Tillsammans med vår välkända och kunniga ciceron Michaela Jolin, reser vi igenom nordöstra Spanien in i Languedoc-Roussillon med städer som Collioure och Banyuls-sur-mer fram till Céret, för att där tillsammans uppleva den lokala körsbärsfestivalen.

Avgång

23 maj 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

16 900 SEK

Under resan till Céret övernattar vi i den mycket gamla och pittoreska konstnärsstaden Collioure, där vi upplever den förtätade atmosfären i stadens gränder med konstgallerier och historiska minnesmärken. Många kända konstnärer, som t.ex. Picasso och Matisse, har hämtat inspiration från denna trakt. Under resan stannar vi även till i Banyuls-sur-mer, där vi besöker konstmuseet Musée Maillol. Vi får också provsmaka bygdens vin på en charmig vingård i närheten.

Körsbärsodlingarna i regionen har en 150-årig historia, vilken årligen firas med Fête de la Cerise i körsbärsstaden Céret. Här kommer vi att få uppleva den färgsprakande traditionella körsbärsfestivalen med ”Le grand marché à la Cerise”: musik, sardana-dans, underhållning och god mat där körsbären fått sin givna plats i de spännande recepten. Utöver besök i traktens körsbärs- och olivodlingar, gör vi också ett besök på Musée d´Art Modern i Céret.

Ingår i priset

 • Flyg t/r Arlanda – Barcelona med Norwegian
 • Busstransfers enligt program
 • 1 natt i Collioure på Le Relais Des Trois Mas Hôtel
 • 3 nätter i Céret på Hotel des Arcades
 • 2 luncher och 3 middagar inkl.vin
 • Besök på Musée Maillol och Musée d´Art Modern de Céret
 • Besök med lokalguide på vingård inkl. provsmakning
 • Besök med lokalguide på körsbärs- och olivgård inkl. lunch
 • Körsbärsfestivalen med tillhörande program och aktiviteter
 • Ciceron under hela resan, Michaela Jolin

Tillval

 • Enkelrumstillägg 1.890 SEK

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare
 • Viktigt med bra skor då vi promenerar en del på denna resa
 • Flygtider:
 • 23 maj Arlanda 12.35, ankomst Barcelona 16.00   

 • 27 maj Barcelona 16.00, ankomst Arlanda  19.35  

Program

Torsdag 23 maj:

Avresa från Stockholm-Arlanda med Norwegian kl. 12:35.          
Ankomst Barcelonas flygplats kl. 16.00.                        Busstransfer direkt till Collioure.
Check in på Le Relais Des Trois Mas Hôtel.           
Gemensam välkomstmiddag på hotellets restaurant La Balette, en Guide Michelin restaurant.

Fredag 24 maj:

Efter frukost utcheckning från hotellet.I fauvismens fotspår, bland andra Henri Matisse och André Derain, vandrar vi sedan genom konstnärsstadens gränder.
Lunch i Collioure.

Efter lunch, busstransfer till Banyuls-sur-mer och besök på Musée Maillol. Muséet är tillägnat den store franske målaren och skulptören Aristide Maillol och är beläget i det hus han bodde i under sina sista levnadsår. Det innehåller originalskulpturer, målningar och skisser av konstnären.

Därefter vidare med buss för guidat besök och vinprovning på vingården Domain Berta-Maillol. Väl framme i Céret, checkar vi in på Hotel Des Arcades.

Gemensam middag i Céret på kvällen.

Lördag 25 maj:

Vi ägnar förmiddagen åt att uppleva invigningen av körsbärsfestivalen med alla dess olika aktiviteter.

Efter lunch gör vi en kortare stadsvandring för att senare på eftermiddagen besöka Musée d'Art Moderne de Céret. Här får vi utöver en guidad tur av muséets permanenta samlingar även se aktuella specialutställningen av Marc Chagalls litografier, ”La couleur tombée du ciel”.

På kvällen middag och därefter fortsatt festivaldeltagande.

Söndag 26 maj:

Efter frukost, buss med kort stopp vid Ermitage St. Ferréol för att beundra utsikten och kapellet. Därefter åker vi till den ekologiska körsbärs- och olivgården ”Le Mas Py”, där vi får en guidad tur samt erbjuds lunch som är tillagad av gårdens prisbelönade och biodynamiskt odlade produkter.

Åter till Céret och fri eftermiddag med festivalaktiviteter.

Gemensam avskedsmiddag.

Måndag 27 maj:

Efter frukost, en stunds ledig tid för att på egen hand strosa runt i Céret innan vi tar bussen till Barcelonas flygplats för hemresa.

Hemresa från Barcelona med Norwegian kl. 16:00.   
Ankomst Stockholm Arlanda k 19:35.

Med reservation för eventuella ändringar och tillägg.

 • Collioure

  Den medeltida hamnstaden Collioure är en av de sista utposterna längs den franska Medelhavskusten. Staden ligger nära foten av Pyrenéerna, endast en halvtimme från den spanska gränsen.
  För 100 år sedan återupptäcktes den då slumrande fiskeidyllen av konstnärer som Matisse, Picasso, Derain, Dufy, Chagall. Alla drogs de till Collioure, förförda av ljuset, de omgivande bergen och det intensivt blå havet. Idag är staden fortfarande ett populärt konstnärstillhåll och ateljéerna avlöser varandra i de vindlande gränderna ovanför hamnområdet.

 • Cerét

  Den lilla staden Céret är känd för att man här skördar årets första körsbär i Frankrike.
  Det milda klimatet och den näringsrika jorden i området Vallespir, har i mer än 150 år varit förutsättningen för landets främsta körsbärsodlingar. Redan från mitten av april, kan körsbärsälskare avnjuta dessa primörer. Charmfaktorn i staden är hög. Med sina smala hus, pastellfärgade fönsterluckor, snirkliga gjutjärnsbalkonger, små pittoreska torg och skuggande plataner, är atmosfären typiskt sydfransk. Här finns mängder med kaféer men få souvenirbutiker. Moderna museet är en fantastisk upplevelse för konstintresserade, här finns verk av bl.a. Picasso, Chagall, Matisse, Herbine, men också av andra kända expressionister och impressionister.

 • Le Mas Py

  Mas Py är beläget 8 km utanför Céret. Ett område fullt av kulturella och historiska platser.
  På vägen till Mas Py passeras Ermitage St. Ferrol, som ligger 300 meter över havet. Ermitaget består bl.a. av ett kapell från 1300-talet och en bondgård som byggdes under franska revolutionen. Katalanska åsnor och svarta iberiska grisar rensar marken från ogräs på gårdens körsbärs- och olivodlingar. Området är torrt men erbjuder en unik jordmån, vilken sätter arom på samtliga produkter som gården producerar.  Prisbelönt olivolja, körsbär, torkade körsbär, gris- och lammkött, tillhör gårdens specialiteter.

 • Vingården Domain Berta-Maillol

  Några kilometer utanför Banyuls-sur-mer ligger den lilla familjeägda vingården Domain Berta-Maillol, vilken endast omfattar 14 hektar och har gått i arv i samma släkt under 400 år. De terrasserade vinodlingarna, jorden, bergen, havet, klimatet och odlarnas passion, bidrar till druvornas särdrag och därmed de vita-, röda- och dessertvinernas speciella och attraktiva karaktär.

Ciceron

 • Michaela Jolin

  Michaela Jolin är en svensk skådespelare och programledare i SVT. Under en längre tid bodde Michaela i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk. Jolin har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska. Tillsammans med Bengt Lagerkvist ledde hon under flera säsonger i slutet av 1900-talet konstfrågesport-programmet Konstfrågan i Sveriges Television. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare och har även verkat som guide på många museer i Stockholm, bland annat Prins Eugens Waldemarsudde.

 • Boenden Le Relais Des Trois Mas Hôtel

  Fyrstjärnigt hotell med härlig terrass och pool med utsikt över Medelhavet. Hotellet erbjuder bekvämt boende i en provensalsk miljö. Hotellet skuggas av 100-åriga träd och har en fantastisk utsikt över Colliourebukten och kyrkan Notre Dame des Anges. Alla rum har minibar, luftkonditionering samt kaffe- och tekokare. Fri WiFi.

  Hotellets restaurang La Balette är en av de mest uppskattade i området. Den har obegränsad utsikt över bukten och serverar läckra gourmeträtter kombinerat med utmärkta Collioureviner.

 • Boenden Hotel des Arcades

  Detta är ett charmigt hotell beläget i centrala Céret, ett stenkast från Musée d'Art Moderne.

  Hotellet har trevliga rum med fransk balkong, kontinental frukost, gratis WiFi och ett café på gatuplan där även lokala ortsbor tar en kaffe och slappnar av.