Innerlighetens landskap – centrala Italien – Unlimited Travel Production
Toscana / Italien

Innerlighetens landskap – centrala Italien

22 – 26 oktober 2019
Resan för oss till de böljande italienska landskap där de verk som behandlas i föreläsningsserien ”Innerlighetens landskap” uppstod. Vi besöker städer som Pisa, Assisi, Cortona, Perugia, San Sepolchro, Urbino m.fl. och avslutar resan i Florens.
Ciceroner: Anna Konvicka och Jan O.M. Karlsson

Avgång

22 oktober 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

17 500 SEK
Fullbokad

Ingår i priset

 • Direktflyg från Stockholm till Pisa t/r (Norwegian)
 • 4 Nätter med del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • 4 Buffetfrukostar
 • 1 Lunch med vinprovning
 • 1 Middag (dryck ingår ej)
 • Samtliga transporter enligt programmet, samt för de som behöver minibusstransfer i Urbino
 • Entréer till samtliga besöksmål nämnda i programmet
 • Hörselutrustning
 • Två svensktalande ciceroner under hela arrangemanget

Tillval

 • Enkelrumstillägg 1500 kr

Mer information

Vi reserverar oss mot eventuella pris/program/valutaändringar utanför vår kontroll
För resans genomförande krävs 25 deltagare

Program

22 oktober. Stockholm – Pisa  – Città di Castello

Kl. 10.45. Direktflyg till Pisa med ankomst kl. 13.40. Resan startar i den legendariska medeltidsstaden Pisa, berömd framför allt för sin marmorklädda romanska katedral och katedralområdet med baptisteriet och ”Det Lutande Tornet”.

Under seneftermiddagen vidare med buss genom Toscana (ca 3 timmar) med slutmål i medeltidsstaden Città di Castello i Umbrien. Under hela resan kommer vi att bo på det vackra gamla före detta klostret och palatset, Hotel Tiferno. Detta genuina hotell ligger mitt i staden, med restauranger, butiksgator och torg runt om kring. Hotellet har moderna rum med alla bekvämligheter och förstklassig Spa-avdelning (obs ej bad). Under kvällen middag på egen hand.

 

Dag 2. 23 oktober. Assisi – Perugia

Kl. 09.30, avresa från Cittá di Castello till den helige Franciskus stad, Assisi. Redan under Franciskus levnad blev detta en betydelsefull pilgrimsort i Italien. I klosterkyrkans två våningar finns de magnifika målningssviterna som berättar om Franciskus levnad, död och underverk i tolkning av bl.a. de gotiska mästarna Giotto di Bondone och Simone Martini. Lunch på egen hand i Assisi.

Under eftermiddagen kommer vi till Perugia för ett besök till det innehållsrika konstmuseet i staden – Galleria Nazionale dell’ Umbria. Här kommer vi att studera mästerliga målningar som visar typiska motivgrupper och teman och deras utveckling under gotik och renässans.

Under sen eftermiddag tillbaka till Cittá di Castello. Vid ca 19.30, gemensam middag på kvällen.

 

Dag 3. 24 oktober. Cortona – San Sepolchro – Monterchi

Avresa från hotellet kl. 09.00. Den vackra och högt belägna medeltidsstaden Cortona i Toscana, blev stad redan under etruskisk tid. En av de gamla kyrkorna är idag målerimuseum, Museo Diocesano och visar konst av några av medeltidens och renässansen stora, som t.ex. Fra Angelico och Luca Signorelli. Lunch på egen hand i Cortona och möjlighet att strosa bland de vindlande gränderna.

På vägen tillbaka till Cittá di Castello, kommer vi att stanna i San Sepolchro och Monterchi med besök till två museer (Museo Civico de San Sepolchro och Musei Civici Madonna del Parto) för att bese målningar av en av Umbriens och Italiens största målare Piero della Francesca. Bland annat kommer vi att få se två av hans mest berömda madonnamålningar och i hans hemstad San Sepolchro, finns hans kanske mest berömda fresk, den nyrestaurerade ”Kristi uppståndelse”. Åter på hotellet vid ca 19.30. Middag på egen hand.

Dag 4. 25 oktober. Urbino

Urbino ligger i landskapet Markerna och var under slutet av 1400-talet och början av 1500-talet säte för hertigfamiljen da Montefeltro. Federico da Montefeltros välbevarade renässansslott Palazzo Ducale dominerar fortfarande staden och rymmer idag Galleria Nazionale delle Marche med målningar av bl.a. Piero della Francesca och stadens store son, Rafael.

Avresa från hotellet kl. 09.30. Vi kommer att direkt åka till vingården Tenuta ca´ Sciampagne i närheten av Urbino. En lättare gemensam lunch med smörgås och lokala produkter tillsammans med en vinprovning kommer att serveras vid 11.30-tiden. Efter lunch till Urbino och besöket på Palazzo Ducale. Åter i Cittá di Castello vid ca 18.30. Middag på egen hand

 

Dag 5. 26 oktober. Florens – Stockholm

Utcheckning under morgonen och kl. 08.00 vidare med buss direkt till Florens. Här avslutar vi resan med ett besök till Uffizierna för att se några av de främsta Italienska mästarna under perioden 1300-1510; Simone Martini, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael.

Vi kommer också att hinna med ett besök till den florentinska ungrenässansens mästerverk Felippo Brunellescis kupol till domkyrkan Santa Maria dell’ Fiore. Kl. 16.15 avresa från Florens mot Pisa. Direktflyg från Pisa avgår kl. 20.40 och ankommer Stockholm/Arlanda kl. 23.35.

Ciceroner

 • Jan O.M. Karlsson

  Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

  Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

 • Anna Konvicka

  Antikvetare och konsthistoriker. Anna arbetade som museipedagog på Medelhavsmuseet under många år men har också studerat etnologi och modehistoria samt arbetat som reseledare för konst- och kulturresor i Europa, Egypten och Mellanöstern.

 • Boende Hotel Tiferno

  Hotell Tiferno är ett sobert och mycket trevligt hotell, centralt placerad i staden Città di Castello. I närområdet finns många olika restauranger, caféer och enklare pizzerior. Runt hörnet finns också en liten mataffär. 

  Hotellet har frukostmatsal och en liten bar.  Det finns också bastu, både turkisk och finsk samt gym. Varje rum på hotellet är luftkonditionerat. För din bekvämlighet finns gratis toalettartiklar och hårtork.