Innerlighetens landskap – centrala Italien – Unlimited Travel Production
Toscana / Italien

Innerlighetens landskap – centrala Italien

Planeras till mitten av oktober 2019
Resan för oss till de böljande italienska landskap där de verk som behandlas i föreläsningsserien ”Innerlighetens landskap” uppstod. Vi besöker städer som Assisi, Cortona, Orvieto m.fl. och avslutar resan i Florens.

Vi återkommer med mer information och pris!

Vi ser redan nu att intresset är stort för denna resa, flertalet av er har redan intresseanmält sig, fortsätt gärna göra det!

Program

Dag 1

Morgonflyg till Florens. Vidare med buss genom Toscana med slutmål i medeltidsstaden Cittá di Castello i Umbrien. Under hela resan kommer vi att bo på det vackra gamla före detta klostret, Hotel Tiferno. Detta genuina hotell ligger mitt i staden, med restauranger, butiksgator och torg runt om kring. Hotellet har moderna rum med alla bekvämligheter och förstklassig Spa-avdelning (obs ej bad). På vägen från Florens flygplats kommer vi att besöka den storslagna katedralen i Orvieto, en av de främsta gotiska byggnaderna i hela Italien.

Dag 2

Förmiddagsbesök till den helige Franciskus stad Assisi. Redan under Franciskus levnad blev detta en betydelsefull pilgrimsort i Italien. I klosterkyrkans två våningar finns de magnifika målningssviterna som berättar om Franciskus levnad, död och underverk i tolkning av bl.a. de gotiska mästarna Giotto di Bondone och Simone Martini.
Under eftermiddagen besök till Perugia och det innehållsrika konstmuseet i staden – Galleria Nazionale dell’ Umbria. Här kommer vi att studera mästerliga målningar som visar typiska motivgrupper och teman och deras utveckling under gotik och renässans. Under sen eftermiddag tillbaka till Cittá di Castello. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3

Den vackra och högt belägna medeltidsstaden Cortona i Toscana, blev en stad redan under etruskisk tid. En av de gamla kyrkorna är idag målerimuseum och visar konst av några av medeltidens och renässansen stora, som Fra Angelico och Luca Signorelli. Lunch på egen hand och möjlighet att strosa bland de vindlande gränderna.
På vägen tillbaka till Cittá di Castello, kommer vi att stanna för att bese målningar av en av Umbriens och Italiens största målare Piero della Francesca. Bland annat kommer vi att få se två av hans mest berömda madonnamålningar och i hans hemstad San Sepolchro, finns hans kanske mest berömda fresk, den nyrestaurerade ”Kristi uppståndelse”.

Dag 4

Urbino ligger i landskapet Markerna och var under slutet av 1400-talet och början av 1500-talet säte för hertigfamiljen da Montefeltro. Federigo da Montefeltros välbevarade renässansslott Palazzo Ducale dominerar fortfarande staden och rymmer idag Galleria Nazionale delle Marche med målningar av bl.a. Piero della Francesca och stadens store son, Rafael. Under dagen kommer vi också inta en sen lunch med vinprovning i närheten av Urbino.

Dag 5

Utcheckning under morgonen och därefter direkt till Florens, där vi avslutar resan med ett besök till Uffizierna för att se några av de främsta Italienska mästarna under perioden 1300-1510; Simone Martini, Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael. Avslutningsvis ser vi den florentinska ungrenässansens mästerverk Felippo Brunellescis kupol till domkyrkan Santa Maria dell’ Fiore. Avresa under kvällen mot Stockholm.

Ciceroner

  • Jan O.M. Karlsson

    Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

    Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

  • Anna Konvicka

    Antikvetare och konsthistoriker. Anna arbetade som museipedagog på Medelhavsmuseet under många år men har också studerat etnologi och modehistoria samt arbetat som reseledare för konst- och kulturresor i Europa, Egypten och Mellanöstern.