Kejserligt Ryssland i Fabergés fotspår – Unlimited Travel Production
St Petersburg / Ryssland

Kejserligt Ryssland i Fabergés fotspår

28 februari – 3 mars 2019
Följ med konsthistorikern och Fabergékännaren Jan O. M. Karlsson till Rysslands viktigaste konstcentrum – St Petersburg och Moskva. Den ryska hovleverantören Fabergé, rankas som den främsta juvelerarfirman i världen under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Avgång

28 februari 2019

Reslängd

4 dagar

Pris

17 900 SEK

2018 är det 100 år sedan firman stängdes av Bolsjevikerna efter att i två generationer arbetar för den ryska kejsarfamiljen, hovet och Europas olika furstehus. I Fabergés verkstäder framställdes världsunika föremål som till exempel de kejserliga påskäggen. Resan omfattar firmans två viktigaste tillverkningsorter St Petersburg och Moskva och världens två idag största offentligt visade Fabergé-samlingar. 

Förutom dessa två magnifika Fabergésamlingar innehåller resan även besök till Eremitagets juvel- och guldsmidesavdelning och i Moskva besök till Kreml och det berömda Tretyakovgalleriet med framstående ryskt måleri.

Ingår i resan

 • Flyg Stockholm – St. Petersburg, Moskva - Stockholm
 • Flygskatter
 • Samtliga transporter enligt programmet inklusive tåg St Petersburg - Moskva
 • Tre nätter i del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
 • Tre buffetfrukostar
 • Ett lunchpaket och en tre-rätters middag
 • Entréer och guidade visningar till samtliga sevärdheter och besöksmål nämnda i programmet,
 • En svensktalande ciceron under hela arrangemanget
 • Auktoriserad engelsktalande guidning
 • Mycket uppskattad hörselutrustning till guidningarna.

Tillval

 • Enkelrumstillägg 2 600 kr

Mer information

 • Pris per person 17 900 kr i del i dubbelrum
 • Vi reserverar oss för eventuella pris-/program-/valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Glöm inte att söka visum, kontakta oss för att få en inbjudan, vilket är nödvändigt 

Program

Dag 1. Stockholm – St. Petersburg - Vekselberg Museum

Avresa Stockholm Arlanda med ankomst St. Petersburg vid lunchtid. Vid ankomsten tar vi oss direkt till Vekselbergs Fabergémuseum för att se och höra den fascinerande historian om denna firma.

Industrimannen Vekselbergs museum i Shovalovpalatset, innehåller ett flertal av de främsta föremålen från den tidigare Forbes Collection i New York. Fram till 2004 var detta den största samlingen av offentligt visade Fabergéföremål, bland annat: det första kejserliga påskägget, Hönsägget 1885, det gula Kröningsvagnsägget 1897, Liljekonvaljägget 1898, Rosenknoppsägget 1895 och Tuppägget 1900, samt mängder av juveler och prydnadsföremål.

Ankomst till Hotellet för en stunds vila. Gemensam middag på kvällen.

 

Dag 2. Det historiska St. Petersburg - Eremitaget – Fabergés Hus på Stora Havsgatan

Vi börjar dagen med en busstur genom de viktigare delarna av St. Petersburgs äldre stadsområde med lokal engelsktalande guide. Eremitaget tillhör världens största museer där man kan studera världskonstens historia från forntid till 1900-tal. 

Museets lokaler är delar av de gamla kejsarpalatsen i St. Petersburg.Besök till de framstående guld- och silversmidesgallerierna. Konstskatterna på denna avdelning använde Karl Fabergé som inspirationskälla till mycket av firmans produktion. Så gav till exempel museets fantastiska skytiska smycken Fabergé både ryskt och internationellt erkännande på 1880-talet när firman gjorda utsökta kopior som ställdes ut i Moskva och Nürnberg. Möjlighet att gå på egen hand.

Fabergés huvudkontor och viktigaste verkstäder låg från år 1900 i en nyuppförd byggnad på Stora Havsgatan 24 i St. Petersburg. Huset finns fortfarande kvar, dock med förändrad funktion efter revolutionen. Besök till platsen där kejsare, kungar och europeisk aristokrati inhandlade sina Fabergéföremål under de 18 första åren av 1900-talet. Om möjlighet ges kommer vi att besöka den juvelerarlokal som idag utförts som en kopia av Fabergés försäljningslokal.

Kväll och middag på egen hand.

 

Dag 3. Moskva – Tretyakovgalleriet

Tidigt morgontåg till Moskva. Under resan (ca 4 timmar) serveras en lunchbox.

Eftermiddag på Tretyakovgalleriet, uppkallat efter grundaren Pavel Tretyakov som 1856 började samla rysk konst. Engelsktalande museipedagog medföljer och visning av museets främsta målningar från ryskt 1800-tal till 1910-tal. Madonna Vladimir räknas som Rysslands nationalskatt, den heligaste av de rysk-ortodoxa ikonerna. Den sorgsna Maria med sin innerliga kontakt med Kristusbarnet har sedan 1100-talets första hälft varit förebild och inspirationskälla till otaliga kopior och nytolkningar inom ortodox kristenhet. Incheckning på Hotel. Under eftermiddagen besök till Kreml – Moskvas medeltida stadskärna och det ryska imperiets centrum. Busstur med konsthistorisk lokalguide till några av de främsta byggnaderna och platserna i Kreml med omnejd såsom Röda Torget, Vasilijkatedralen, Uspenskijkatedralen, Ivan den stores klocktorn, tsarklockan och tsarkanonen. Kväll och middag på egen hand.

 

Dag 4. Kreml – Armoury Museum

Förmiddag på ’Kremlin Armoury Museum’ med guldsmedgalleriet och Fabergés kejserliga påskägg, bland annat: Liljeägget 1899, Kremlägget 1904 och Alexanderpalatsägget 1908. Lunch på egen hand i museet. Avresa från Moskva flygplats under sen eftermiddag. Ankomst Stockholm under kvällen.

Ciceron

 • Jan O.M. Karlsson

  Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

  Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

 • Boenden Angleterre Hotel St Petersburg

  Angleterre är ett mycket populärt 5-stjärnigt hotell som ligger inom 10 minuters promenad från Palatstorget, Eremitaget och Nevskij Prospekt. Hotellet ligger i anslutning till den fantastiska Isakskatedralen.

  Du kan träna på gymmet eller ladda batterierna i bastun, solariet eller med en massagebehandling. Avsluta med ett dopp i Hotel Angleterres pool.

  När du vill gå ut på stan får du få tips och hjälp av hotellets concierge. 

  På chica Borsalino kan du prova på genuin italiensk mat. Attraktiva Gallery är den perfekta platsen för en te eller kaffe under dagen med vänner eller kollegor.

 • Boenden Grand Marriott Moskva

  Marriott Grand Hotel 5* ligger i centrala Moskva och har ett unikt atrium med en glaskupol. Du bor bara 5 minuters promenad från tunnelbanestationen Tverskaja, med enkel tillgång till Kreml och Röda torget. Hotellet har rymliga rum inredda med ljusa träslag och art déco-detaljer.

  Alla rum på Marriott Grand Hotel har king size- eller queen size-sängar och kabel-TV med internationella kanaler.

  Hotellets två restauranger Grand Alexander och Samobranka erbjuder rätter ur det europeiska köket. Efter middagen kan du koppla av med en drink i den trivsamma lobbybaren.

  Marriott Grand Hotel har ett 24-timmarsöppet fitnesscenter och ett spa med bastu. Här kan du njuta av massage och sedan ta ett uppfriskande dopp i poolen. WiFi är gratis i lobbyn och i baren.