Konsthistorisk studieresa till Rom – Unlimited Travel Production
Rom / Italien

Konsthistorisk studieresa till Rom

8 – 12 november 2018
Rom - den eviga staden, med sin mer än 2000 år långa kulturhistoria upphör den aldrig att fascinera. Våra ciceroner berättar om stadens historia från en liten förhistorisk by till det storslagna Rom under kejsare som Augustus. Men Rom var också en oerhört viktig plats under både renässansen och barocken och platsen där några av historiens största konstnärer skapade odödlig konst.

Avgång

8 november 2018

Reslängd

5 dagar

Pris

14 500 SEK

Vi strosar runt i staden och besöker flertalet av de minnesvärda platserna och kyrkorna. Vi gör också en heldagsutflykt till Siena i Toscana, världens bäst bevarade medeltida storstad med magnifika arkitektoniska monument och världsunik bildkonst. Följ med på denna 5-dagars resa under ledning av konsthistoriker Jan O.M. Karlsson och konst- och antikvetare Anna Konvicka.

Ingår i priset

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn – Rom t/r
 • Fyra nätter på trestjärnigt* Superior hotell inkl. frukost, del i dubbelrum 
 • Busstransfer t/r flygplats - hotell, dagsutfärd heldag med buss till Siena t/r
 • Samtliga inträden ovan nämnda i programmet 
 • En trerätters middag (dryck ingår ej)
 • Svensktalande exkursions- och reseledare enligt ovan program 
 • Guidesystem - en hörsnäcka/person 
 • Citytax Rom

Tillval

 • Enkelrumstillägg 2 150 kr
 • Eventuell dricks

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris-/program-/valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Våra konsthistoriska vandringar genom Rom och medeltidsstaden Siena innebär mycket promenerande. Bra skor och hopfällbar, portabel sittpall rekommenderas. Vi rekommenderar gärna trevliga restauranger och restaurangkvarter på plats i Rom. Jan är med under hela resan, Anna följer med dag 1-3

Program En resa i den eviga staden

Torsdag 8 november

Avresa från Arlanda kl. 08.00 
Ankomst ROM VIA MÜNCHEN kl. 13.30 

Avresa från Köpenhamn kl. 09.40
Ankomst ROM VIA ZÜRICH kl. 14.05

Buss hämtar vid flygplatsen och kör till Hotel St:a Chiara, centralt placerat i hjärtat av Rom med närhet till butiker, restauranger och sevärdheter. Under seneftermiddagen tar vi en promenad i området kring vårt hotell. Vi besöker det storslagna Pantheon – "Alla gudars tempel", och där den nuvarande byggnaden uppfördes av kejsar Hadrianus på 100-talet e.Kr. Vi avslutar dagen med ett besök till Ara Pacis, kejsar Augustus fredsaltare. Middag på egen hand.

Fredag 9 november

Dagen tillbringad till fots och vi startar med morgonpromenad till Forum Romanum och Colosseum (endast utifrån). Forum var den antika staden Roms viktigaste mötesplats. Vi vandrar längs "Via Sacra" - den heliga vägen som användes i stadens religiösa processioner och stannar vid några av de mest kända byggnadsverken som Maxentiusbasilikan, Vestatemplet och de båda triumfbågarna tillägnade Kejsar Titus och Septimius Severus. Lunch på egen hand. Från Colosseum vandrar vi sedan till en av Roms mest spektakulära kyrkor - San Clemente, berömd för sin skimrande guldmosaik. Men resan i Roms historia fortsätter när besökaren också får möjlighet att kliva ner i de underjordiska gångarna under San Clemente som än idag inhyser resterna av ett tempel tillägnat Mithras. Seneftermiddagen och kvällen på egen hand.

Lördag 10 november

Samling kl. 07.15 vid hotellets entré. Heldagsutflykt med buss till Toscana och medeltidsstaden Siena. Till fots i staden vandrar vi runt bland de pittoreska gränderna till torget Piazza del Campo, vars fjäderformade utformning räknas som en av Europas vackraste torg från medeltiden till Domkyrkan, Italiens äldsta gotiska katedral och en rosaskimrande medeltida uppenbarelse.

Det blir också ett besök till Palazzo Pubblico, som inhyser freskomålningar i världsklass – Simone Martinis 99 kvm stora fresk över Jungfru Maria. Det blir också tid att strosa i gränderna, sitta ner vid torget och bara njuta med en kopp kaffe och en glass! Lunch och middag på egen hand denna dag. Åter i Rom ca 19.30.

Söndag 11 november

Palazzo Farnese och Palazzo Cancellerina, är två av Roms mest betydelsefulla renässanspalats och vi får här möjlighet att beundra deras välbalanserade fasader i närbild.
Under eftermiddagen, återsamling vid Largo Argentina. Vi besöker de vackra jesuitkyrkorna Il Gesù och San Ignazio, båda inflytelserika arkitekturverk och den senare med Andrea Pozzos fantastiska monumentala skenperspektivmålningar i sen 1600-talsbarock. Alldeles intill Pantheon ligger kyrkan San Luigi dei Francesci med Caravaggios berömda skildringar av evangelisten Matteus liv och död som utgör födelsen för det europeiska barockmåleriets realism.

Vi besöker också berömda Piazza Navona med kyrkan Santa Agnese av barockarkitekten Francesco Borromini och monumentalfontänen av hans konkurrent Giovanni Lorenzo Bernini. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

Måndag 12 november

Dagen ägnas åt Vatikanstatens skatter och den ståtliga Peterskyrkan. Samling kl. 08.30 vid Vatikanmuseets ingång. Det blir valda delar ur Pinakotekets berömda målerisamling med verk av Giotto, Rafael och Caravaggio. Egen tid på museet med möjlighet att se Sixtinska kapellet. Lunch på egen hand i påvlig miljö. Återsamling vid Obelisken på Petersplatsen för att bese Berninis barocka Petersplats och Peterskyrkan som är en av världens största kyrkor och en av de heligaste platserna för Kristendomen.

Återsamling på eftermiddagen för gemensam färd med buss till flygplatsen.

Avresa från ROM kl. 18.40
Ankomst Arlanda VIA FRANKFURT kl. 23.35

Avresa från ROM kl. 18.40 Ankomst KÖPENHAMN VIA FRANKFURT kl. 23.20

Ciceroner Våra kunniga ciceroner berättar om stadens historia

 • Jan O.M. Karlsson

  Konst- och kulturhistoriker, Jan O.M. Karlsson har i över 30 år arbetat som universitetslärare i konstvetenskap (bl.a. som universitetslektor och t.f. professor) på Uppsala och Trondheims Univ. samt på Högskolan i Gävle. Han har i 2 omgångar varit "Guest Lecturer" på University of KwaZulu-Natal i Sydafrika (2005 & 2008).

  Jan har också arbetat som 1:e intendent och t.f. museichef på Hallwylska Museet i Stockholm samt som specialengagerad utställningsproducent för olika museala institutioner. Vid sidan av detta har Jan sedan början av 1980-talet regelbundet föreläst offentligt på fristående kurser och föreläsningsserier som behandlar konst, konsthantverk, design och antikviteter. Från 1990-talet har han rest med sina olika konstkurser och grupper till olika europeiska huvudstäder och kulturcentra såväl som till Mellanöstern och till U.S.A.

 • Anna Konvicka

  Antikvetare och konsthistoriker. Anna arbetade som museipedagog på Medelhavsmuseet under många år men har också studerat etnologi och modehistoria samt arbetat som reseledare för konst- och kulturresor i Europa, Egypten och Mellanöstern.