Målerikurs på Sicilien – Unlimited Travel Production
Sicilien / Italien

Målerikurs på Sicilien

16 – 23 oktober 2019
Ta in det vackra landskapet och föreviga dina intryck på duk. I den pittoreska staden, Castiglione di Sicilia, belägen på Etnas sluttningar, arrangerar vi en veckolång kurs i måleri och teckning med tonvikt på landskapsmåleri.

Avgång

16 oktober 2019

Reslängd

8 dagar

Pris

19 900 SEK
Fullbokad

I den pittoreska staden, Castiglione di Sicilia, belägen på Etnas sluttningar, arrangerar vi en veckolång kurs i måleri och teckning med tonvikt på landskapsmåleri. Vi går igenom olika material och tekniker varvat med härliga utflykter då vi tar med oss vår målarväska, staffli, pennor och block efter dina kunskaper. Du väljer själv vilken teknik du vill använda och den individuella handledningen anpassas efter dina kunskaper

Våra kunniga kursledare är Jakob Fogelquist och Janus Frydrysiak som båda är utbildade på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. De har även  egna konstnärliga verksamheter och god erfarenhet av konstnärspedagogik. Vi bor på ett trivsamt 4-stjärnigt hotell som en gång varit ett adelspalats.

Ingår i priset

 • Direktflyg Stockholm – Catania tur och retur

 • Privat buss enligt program

 • Sju nätter, del i dubbelrum på 4-stjärnigt hotell                       

 • Sju frukostbufféer

 • Välkomstbuffé på hotellet med kallskuret och 2 glas vin

 • Sex middagar på hotellet med 2 glas vin och kaffe

 • En middag på restaurang i byn med 2 glas vin och kaffe

 • Besök på vingård med visning, provning och lunch

 • En heldagsutflykt upp i bergen

 • Två konstnärer som är våra kursledare under hela vistelsen

 • Engelsktalande guide under transfers och utflykter

Tillval

 • Enkelrumstillägg 1800 SEK
 • Målarmaterial, staffli, block och pennor ingår ej i priset. (se mer info om material ifrån kursledarna nedan)

 • Vi föreslår akvarell eller akryl, ett fältstaffli en fällbar pall eller en trebent sk.jägarstol. en trasa, radergummi, pennor och penslar. Hellimmade akvarell block minst A4 (går att använda för akryl också) Om ni tidigare har erfarenheter så ta med det material ni redan har. Vad det gäller akvarell så är det vanligast med akvarell i färglådor, men det finns också akvarell på tub och i form av akvarellfärgpennor. Dock är akvarell färg pennor lite blekare i färgen.

 • Följande färger föreslå vi som minst att ta med svart och vitt. Ljusockra-umbra-bränd, kadmiumgult, kadmiumorange, mörkrött krapplack terra di sienna, obränd zinober, koboltblått, pariserblått, grönjord, kromoxidgrön  grön viridian, paynsgrei, krapplack. Är det någon annan färg du tycker om så ta med det. Vi föreslår också att ta med gummibaserad blockeringsvätska, oxgalla. För er som vill måla akryl, föreslår vi akryl-medium. Finns på tub eller flaska. Ni som har erfarenhet och vill ta med något annat material som ni är vana vid så ta med det ni önskar.

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 18 deltagare
 • Flygtider med Norwegian: 
 •  16 Oktober Stockholm/Arlanda - Catania 1710 2045  
 •   23 Oktober Catania - Stockholm/Arlanda 2130 0110+1

 • Tips inför resan! Vill du få en inblick i Siciliens själ är boken Leoparden av Tomasi di Lampedusa en ytterst läsvärd bok att fördjupa sig i innan resan anträdes. 

 

Program

16 oktober

Avresa från Stockholm/Arlanda med direktflyg. Vi tar oss tillsammans, med privat buss, till Castiglione di Sicilia, som ligger cirka 4 mil norr om Catania, där vi skall bo den kommande veckan. Incheckning på Hotel Florio där vi bjuds på "antipasto" med kallskuret, bröd och vin innan det är dags för att gå till sängs.

17 oktober

Frukost.
Vi börjar dagen med en promenad i vår by. Efter lunchrasten, som alla dagar utom en, intages på egen hand, får vi en introduktion av våra kursledare, som sedan tar vi oss med till en plats för att komma igång med måleriet. Middagen serveras på vårt hotell.

18 oktober

Frukost.
Vi samlas för en kort genomgång av dagen. Med vår buss tar vi oss till Terrazze dell Etna, som är en vingård på norra sidan av vulkanen, byggt på lavastensterasser Här får vi en visning med vinprovning följt av en lunch. Vi stannar under eftermiddagen för att måla. Middagen serveras på hotellet

 

 

19 oktober

Frukost.
Fri målning hela dagen. Kursledarna finns tillgängliga för handledning. På kvällen avnjuter vi vår middag på en trevlig restaurang som ligger nära hotellet

20 oktober

Frukost.
Fri målning hela dagen. Kursledarna finns tillgängliga för handledning. Middagen serveras på hotellet.

21 oktober

Frukost.
Heldagsutflykt uppe i bergen där vi stannar till i pittoreska byar med makalösa utsikter att hämta inspiration ifrån. Vi stannar på flera platser för att måla. Middagen serveras på hotellet.

 

22 oktober

Frukost.
Fri målning hela dagen. Kursledarna finns tillgängliga för handledning. Middagen serveras på hotellet.

23 oktober

Frukost.
Målning hela dagen med ledning och avslutande genomgång. Tidig middag på hotellet före avresa. Transfer till flygplatsen. Avgång med Norwegian mot Arlanda Stockholm.

Preliminärt kursprogram: Efter frukost på hotellet mellan kl.08 till ca 09.00 startar vi varje dag med en genomgång ca kl.10. Efter genomgången går vi ut och målar i omgivningen. Antingen så tar vi oss ut till den omedelbara omgivningen som är den medeltida staden eller en promenad ut till någon av omgivningarna med dess pastorala landskap. Vi lärare kommer att vara med er hela tiden för att undervisa. Om någon eller några önskar att själva på egen hand gå ut och teckna och måla så går detta naturligtvis bra. Vi två lärare kommer att komplettera varandra genom att Jakob kommer att mestadels ta upp aspekter om färg och dess handhavande. Medan Janus mest behandlar teckningen och aspekter på detta. 

Lunch serveras ca kl 12.00 till 13.00 och intages gemensamt eller för de som önskar,  på egen hand. Det finns två verkligen mycket trevliga trattorior i omedelbar närhet av hotellet. Efter lunchen fortsätter vi att teckna och måla. Klockan ca 19.00 till 20.00 äter vi en gemensam middag på hotellet. Innan middagen finnes det för dem som så önskar en bar på hotellet för att intaga en förfriskning. Efter måltiden så samlas vi alla i det angränsande rummet för en genomgång. Man kan då om man så önskar ta med sig ett glas vin eller annat gott in i rummet. Vi kommer att då se på vad vi har åstadkommit under dagen och alla får kommentera och visa vad de har målat och tecknat(detta är självklart frivilligt.).Vid de dagar då vi har utflykter kan andra tider gälla.

 

Ciceron

 • Jakob Fogelquist och Janus Frydrysiak

  Våra kunniga kursledare är Jakob Fogelquist och Janus Frydrysiak som båda är utbildade på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. De har även egna konstnärliga verksamheter och god erfarenhet av konstnärspedagogik.

  Vi kommer att under resan föreläsa om dessa ämnen. Bildrummet, kuben, klotet, konen, tuben. Landskapsperspektiv, perspektiv, molnperspektiv. Olika sorters medium. Färgpigment, material, penselvård, penslar.
  Varma och kalla färger. Färglära. Modellteckningens grunder. Gyllene snittet. Proportioner, komposition.

  Varmt Välkomna!
  Jakob & Janus

 • Boende Hotel Florio

  Vi bor på ett trivsamt 4-stjärnigt hotell som en gång varit ett adelspalats.