Södra Frankrikes historiska skatter – Unlimited Travel Production
Marseille / Frankrike

Södra Frankrikes historiska skatter

22 – 26 mars 2019
Möt våren i södra Frankrike på en historisk resa tillsammans med våra expertciceroner Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton. FULLBOKAD - PLATSER PÅ FÖRFRÅGAN

Avgång

22 mars 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

22 900 SEK
Fullbokad

Vi följer i det romerska imperiets fotspår från den första kolonin – Colonia Narco Martius – mot Provence längs välbevarade, romerska vägar, broar och akvedukter. En del gömda och glömda på den provencalska landsbygden på vår väg mot Nîmes, Arles och Oranges. Här finns amfiteatrar, arenor och antika industrier i absolut världsklass.

Under dagarna blandar vi Niklas historier med att uppleva den vackra, varierade naturen och god mat. Niklas Hillbom, Fil. Dr. i Antikens kultur och samhällsliv, kommer att berätta om provinsernas provins i det som med tiden skulle bli Gallien, Provence och Frankrike.

Ingår i priset

 • Flyg med Lufthansa Stockholm / Arlanda- Marseille, tur och retur
 • Överföringar enligt program
 • Två nätter på Grand Hotel i Sète
 • Två nätter på Hotel Marquis de la Baume i Nimes
 • Frukost alla dagar
 • Fyra middagar inklusive 2 glas vin och kaffe
 • Fyra luncher inklusive 1 glas vin och kaffe
 • Besök på en vingård
 • Inträden och sevärdheter enligt programmet
 • Ciceroner Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton

Tillval

 • Enkelrumstillägg 2 500 SEK

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare.

  Flygtider:

  22/03/19 Stockholm / Arlanda-München 08.00 - 10.10 (LH 2421) München-Marseille 11.05 -12.45 (LH 2262)

  26/03/19 Marseille-Frankfurt 18.45 - 20.25 (LH 1089) Frankfurt-Stockholm / Arlanda 21.30 - 23.40 (LH 808)

Program

Fredag ​​22 mars

Avresa från Arlanda med LUFTHANSA kl. 08.00 Ankomst MARSEILLE kl. 12.45 
Vi anländer till ett Provence där våren redan är i full blom och Niklas och Gustaf väntar för att ta oss till en liten lantlig restaurang, för att med provensalsk mat, hämta oss efter vår resa. Efter en trevlig lunch där vi har tid att lära känna varandra lite bättre tar vi oss vidare till den mycket vackra, men märkligt nog, inte så kända hamnstaden Séte. I Séte vi bor på det mysiga hotellet Grande Hôtel de Séte som ligger precis vid kajen med utsikt över de lokala fiskebåtarna. Efter incheckning och lite vila har vi tid att se på staden och avnjuta middag med utblick över Medelhavet.

Lördag 23 mars
Colonia Narbo Martius - Narbonne och Saint-Thibéry och Ambrussum vid Via Domitia
Vi börjar vår romerska tidsresa i provinsens första huvudstad Narbonne som har en vacker och spännande gammal stadskärna och där kanalen Robine mynnar ut i Medelhavet. Fast det är under staden som stadens verkliga skatt gömmer sig med en underjordisk labyrint av gångar och rum. Det är i detta romerska Horreum som är unikt i världen vi genom Niklas pedagogik, inlevelse och engagerande berättelser kommer att återupptäcka och förstå hur människor levde här för 2000 år sedan.
I Narbonne startar också Via Domitia som är den romerska väg som kommer att leda oss under några dagar genom tid och rum längs det glittrande medelhavet över välbevarad romerska vägar och broar. Efter en lång och spännande dag spenderar vi ännu en kväll i Séte som har mycket att erbjuda av kulinariska upplevelser.

Söndag 24 mars
Arelate – Arles, Glanum - Saint-Rémy-de-Provence och Barbegal – Fontvieille                          Idag lämnar vi Séte, kusten och vårt hotell och beger oss till Arles som grundades för 2000 år sedan av självaste Julius Caesar med en amfiteater i världsklass, välbevarad teater, forum och arkeologiskt museum. Niklas leder oss genom stadens trånga gränder där han inte bara kommer att visa och förklara vad vi ser utan också genom bilder och texter det vi inte ser. Lunchen intages på en provensalsk vingård där vi naturligtvis också passar på att prova deras vin.

Turen går vidare till Glanum, som är en vackert belägen utgrävningsplats uppe bland de gröna kullarna med en hel romersk stadskärna framgrävd. Vi väljer en strategisk plats och får en hel stadsmiljö med det romerska vardagslivet utmålad för oss av Niklas som inte bara är otroligt kunnig, utan också har förmågan att dela med sig av sina kunskaper på ett levande och entusiasmerande sätt. Julii-maosuleet och triumfbågen är extremt välbevarade höjdpunkter i den antika staden. Vi hinner också med Barbegal som ligger utanför vallfartsvägarna. Här ligger längs sluttningen de otroliga ruinerna av ett av de största industrikomplexen från antiken i form av 16 sammanlänkade vattenmöllor/kvarnar.

Vi intar middag på en mysig restaurang i Nimes. Det blir också i den vackra staden Nimes som vi bor på hotell under resterande delen av resan.

Måndag 25 mars
Nemausus - Nîmes och Pont du Gard
I Nimes har vi det helt fantastiska Korinthiska templet - Maison Carrée som man har svårt att tro att det byggdes vid Kristus födelse och är världens bäst bevarade romerska tempel. Den otroliga amfiteatern, de romerska försvarsmurarna vid Tour Magne och Porte d’Auguste, samt Dianatemplet. Vi tar tid på oss för att hinna se och förstå romarnas liv och leverne i Nimes och åker till Pond de Gard, som är ett världsarv och världens vackraste akvedukt, först på eftermiddagen.

På kvällen serveras middagen på ett provencalskt slott som tillhör vänner till Gustaf.

Tisdag 26 mars
Arausio - Orange och Vaison-la-Romaine
Vi checkar ut från vårt hotell och lämnar Nimes för att åka till staden Orange. Den världsarvlistade teatern med 10000 platser är en av de finaste och mest välbevarade av alla antika monument i världen. Även triumfbågen tillhör toppskiktet bland tjusiga lämningar, och museet är känt inte minst för sina fina mosaiker.
Eftermiddagen ägnar vi åt den kanske mest ”romerska” staden i Frankrike Vaison-la-Romaine, även om även den medeltida känslan är stark. Över Ouvèze-floden spänner en romersk bro från 100-talet f kr, som fortfarande används. I La Villasse-delen flankeras en magnifik stenlagd romersk gata av lyxiga bostäder, affärer och fontäner.

Allt gott har ett slut och efter en strapatsfylld dag åker vi till Marseille och dess flygplats för att checka in och påbörja vår hemresa.

Avresa från MARSEILLE med LUFTHANSA kl. 18.45 Ankomst ARLANDA kl. 23.40 

 

Ciceroner Våra ciceroner

 • Niklas Hillbom

  Fil. dr Niklas Hillbom, Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet. Niklas är klassisk arkeolog och antikvetare som skrivit en avhandling om minoiska spel och spelbräden, och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt Medelhavet. Han har sedan 2005, vid sidan av forskning och undervisning, arbetat som ciceron på ett stort antal, mycket uppskattade resor i den grekiska och romerska världen, bl a till Syrien, Turkiet, Grekland, Italien och södra Frankrike.

 • Gustaf Hamilton

  Gustaf har bott i Frankrike i många år och äger tillsammans med sin fru Laurence ett slott i Loiredalen. Gustaf har ett stort intresse för kultur, historia samt mat och vin.

 • Boenden Le Grand Hotel i Sète

  Detta hotell ligger i hjärtat av Sète, mellan Medelhavet och Étang de Thau. Här erbjuds modern inredning och gourmetrestaurang på anläggningen. Du kan koppla av på den glastäckta innergården.

  De luftkonditionerade rummen är individuellt inredda och har parkettgolv. Varje rum är utrustat med TV, telefon och en minibar.
  I den rymliga restaurangen Quai 17 serveras medelhavsinspirerade rätter tillagade på lokala råvaror.

 • Boenden Hôtel Marquis de la Baume

  Hôtel Marquis de la Baume ligger centralt i den historiska staden Nîmes. Detta 1600-talshus ligger 2,4 km från Parc Expo Nîmes och 200 meter från Nimes konsthögskola. Gratis WiFi finns i alla allmänna utrymmen.

  Hotellet ligger bara 10 minuters promenad från Colosseum och Magne-tornet.

  De luftkonditionerade rummen har TV med satellitkanaler, minibar och vattenkokare. Här finns ett eget badrum med badkar eller dusch, gratis toalettartiklar och hårtork.
  Varje dag serveras en frukostbuffé. Om vädret tillåter kan man även sitta på hotellets innergård.