Tidsresa i provinsernas provins – Unlimited Travel Production
Marseille / Frankrike

Tidsresa i provinsernas provins

22 – 26 mars 2019
Fröet till västerlandets civilisation. En unik tidsresa längs Via Domitia, Rhône-dalen och Provence

Avgång

22 mars 2019

Reslängd

5 dagar

Pris

22 900 SEK

Under några innehållsrika dagar studerar vi det första fröet till Västeuropas födelse. Niklas Hillbom, Fil. dr i Antikens kultur och samhällsliv och vår lokale expert, Gustaf Hamilton, tar med oss på en unik tidsresa i provinsernas provins i det som med tiden skulle bli Gallien, Provence och Frankrike.

Vi följer i det romerska imperiets fotspår från den första kolonin - Colonia Narbo Martius – mot Provence längs välbevarade romerska vägar, broar och akvedukter. En del gömda och glömda i den provencalska landsbygden på vår väg mot Nîmes, Arles och Orange. Här finns amfiteatrar, arenor och antika industrier i absolut världsklass. Under resans gång njuter vi av regionens goda mat och vin.

Ingår i resan

 • Flyg med Lufthansa Stockholm / Arlanda- Marseille, tur och retur
 • Överföringar enligt program
 • Två nätter på Grand Hotel i Sète
 • Två nätter på Hotel Marquis de la Baume i Nimes
 • Frukost alla dagar
 • Fyra middagar inklusive 2 glas vin och kaffe
 • Fyra luncher inklusive 1 glas vin och kaffe
 • Besök på en vingård
 • Inträden och sevärdheter enligt programmet
 • Ciceroner Niklas Hillbom och Gustaf Hamilton

Tillval

 • Enkelrumstillägg 2 500 SEK

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris / program / valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Minsta antal för denna resa är 20 deltagare.
 • Flygtider:
 • 22/03/19 Stockholm / Arlanda-München 08.00 10.10 LH 2421
  22/03/19 München-Marseille 11.05 12.45 LH 2262
 • 26/03/19 Marseille-Frankfurt 18.45 20.25 LH 1089
  26/03/19 Frankfurt-Stockholm / Arlanda 21.30 23.40 LH 808

Program

Fredag ​​22 mars

Ankomst

Vi anländer till Marseille till lunch och vår buss tar oss till en lantlig restaurang för att få lite mat och vin att hämta oss efter vår resa. Efter sen lunch tar vi vidare till den mycket trevliga hamnen Séte, där vi bor på det mysiga hotellet Grande Hôtel Séte. Efter check-in och lite vila har vi tid att se staden och njuta av en middag med utsikt över Medelhavet.

Lördag 23 mars

Colonia Narbo Martius - Narbonne och Saint-Thibéry och Ambrussum vid Via Domitia

Den här dagen besöker vi provinsens första huvudstad Narbonne med vacker gammal stadskärna, romerskt underjordiskt Horreum, arkeologiskt museum och början av Via Domitia. På eftermiddagen följer vi den romerska vägen längs Medelhavet med några kortare hållplatser med välbevarade romerska vägar och broar. Efter en lång dag tillbringar vi en natt i Séte som har mycket att erbjuda av kulinariska upplevelser.

 

Söndag 24 mars

Arelate – Arles, Glanum - Saint-Rémy-de-Provence och Barbegal – Fontvieille

Idag lämnar vi Séte och vårt hotell och beger oss till Arles som grundades av Julius Caesar som har en amfiteater i världsklass, välbevarad vanlig teater, forum och arkeologiskt museum. Lunchen intages på en vingård där vi också passar på att prova deras vin.

Turen går vidare till Glanum, som är en vackert belägen utgrävningsplats uppe bland de gröna kullarna med en hel romersk stadskärna framgrävd. Julii-maosuleet och triumfbågen är extremt välbevarade höjdpunkter. Vi hinner också med Barbegal som ligger utanför vallfartsvägarna. Längs sluttningen ligger ruinerna av ett av de största industrikomplexen från antiken i form av 16 sammanlänkade vattenmöllor/kvarnar.

Vi intar middag på en mysig restaurang i Nimes. Det är också i Nimes som vi bor på hotell under resterande delen av resan.

 Måndag 25 mars

Nemausus - Nîmes och Pont du Gard

I Nimes har vi det korinthiska templet - Maison Carrée, den fantastiska amfiteatern, de romerska försvarsmuren vid Tour Magne och Porte d'Auguste samt Dianatemplet. We take time to see everything in Nimes and go to Pond de Gard, which is a world heritage site and the world's most beautiful aqueduct, only in the afternoon.

På kvällen serveras middag på en provencalsk slott.

 Tisdag 26 mars:

Arausio - Orange och Vaison-la-Romaine

Vi checkar ut från vårt hotell och lämnar Nimes för att åka till Orange. Den världsarvlistade teatern med 10000 platser är en av de finaste och mest välbevarade av alla antika monument i världen.

Även triumfbågen tillhör toppskiktet bland tjusiga lämningar, och museet är känt inte minst för sina fina mosaiker.

Eftermiddagen ägnar vi åt den kanske mest ”romerska” staden i Frankrike Vaison-la-Romaine, även den medeltida känslan är välbevarad. Över Ouvèze-floden spänner en romersk bro från 100-talet f kr, som fortfarande används. I La Villasse-delen flankeras en magnifik stenlagd romersk gata av lyxiga bostäder, affärer och fontäner.

Allt gott har ett slut och efter en resa full av upplevelser åker vi till Marseilles flygplats för att checka in och påbörja vår hemresa.

.

 

Ciceroner Våra ciceroner

 • Niklas Hillbom

  Fil. dr Niklas Hillbom, Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet. Niklas är klassisk arkeolog och antikvetare som skrivit en avhandling om minoiska spel och spelbräden, och som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt Medelhavet. Han har sedan 2005, vid sidan av forskning och undervisning, arbetat som ciceron på ett stort antal, mycket uppskattade resor i den grekiska och romerska världen, bl a till Syrien, Turkiet, Grekland, Italien och södra Frankrike.

 • Gustaf Hamilton

  Gustaf har bott i Frankrike i många år och äger tillsammans med sin fru Laurence ett slott i Loiredalen. Gustaf har ett stort intresse för kultur, historia samt mat och vin.

 • Boenden Le Grand Hotel i Sète

  Detta hotell ligger i hjärtat av Sète, mellan Medelhavet och Étang de Thau. Här erbjuds modern inredning och gourmetrestaurang på anläggningen. Du kan koppla av på den glastäckta innergården.

  De luftkonditionerade rummen är individuellt inredda och har parkettgolv. Varje rum är utrustat med TV, telefon och en minibar.
  I den rymliga restaurangen Quai 17 serveras medelhavsinspirerade rätter tillagade på lokala råvaror.

 • Boenden Hôtel Marquis de la Baume

  Hôtel Marquis de la Baume ligger centralt i den historiska staden Nîmes. Detta 1600-talshus ligger 2,4 km från Parc Expo Nîmes och 200 meter från Nimes konsthögskola. Gratis WiFi finns i alla allmänna utrymmen.

  Hotellet ligger bara 10 minuters promenad från Colosseum och Magne-tornet.

  De luftkonditionerade rummen har TV med satellitkanaler, minibar och vattenkokare. Här finns ett eget badrum med badkar eller dusch, gratis toalettartiklar och hårtork.
  Varje dag serveras en frukostbuffé. Om vädret tillåter kan man även sitta på hotellets innergård.