Allt om Mat och dryck i Österrike – Unlimited Travel Production
Wien / Österrike

Allt om Mat och dryck i Österrike

Österrike – en gång huvudregion i den månghundraåriga Habsbugska Dubbelmonarkin, är ännu idag en smältdegel där influenser från öst, väst, syd och nord möts. Österrike utmärker sig också för sina viner, framför allt av druvorna grüner veltliner och riesling som länge har odlats i detta område.

Följ med Allt om Mat på en resa till Wien och vindistriktet Wagram där familjen Leth driver vingården Weingut Leth. I samarbete med Wengut Leths svenska importör Domaine Wines inviteras exklusivt Allt om Mat’s läsare till en heldags arrangemang på och kring vingården, inklusive måltider och en hotellövernattning på Relais & Chateuax hotell. Med under hela resans vistelse är en representant från Allt om Mat och vår ciceron Michaela Jolin.

Weingut Leth ligger i distriktet Wagram, tidigare Donauland, som är en del av Niederösterreich, en av Österrikes fyra vinregioner. Wagram är ett stort vindistrikt som startar västerut från Krems och når ända till vinregionen Wien. Det ligger oerhört vackert beläget på bergssluttningar och här har vin odlats sedan romartiden. Jordmånen består av den unika "lössjorden" som här ger en alldeles speciell karaktär åt Österrikes nationaldruva grüner veltliner.

Weingut Leth är en helt familjeägd firma, med tredje generationen redan aktiva i verksamheten. Det kan låta lite, men faktum är att tre generationer är gott och väl tillräckligt för att hinna bygga upp ett vineri till ett av områdets ledande. Idealism och innovation har varit grundpelare redan sedan Franz och Barbara Leth startade vinproduktionen på 1960-talet. Deras söner Franz och Erich tog över under 1980- och 1990-talen och idag är Franz Junior ansvarig för vinproduktionen. Familjen har under årens lopp utvecklat vinodlingen och hittat rätt jordmån och klimat för de olika druvsorterna och dess kloner. De tillverkar främst vita viner av druvorna grüner veltliner, riesling och roter veltliner.

Vinhuset Leth tog 2016 hem vinpriset "Gyllene Glaset". Ett hederspris som delats ut av Allt om Mat i över 20 år till vinhus som på något sätt berikat den svenska marknaden utöver det vanliga med hög kvalitet och viner i egen stil.

Ingår i priset

 • Flyg Arlanda - Wien t/r med Austrian Airlines
 • Samtliga transfers enligt program
 • Boende på 4-stjärniga hotell, 3 nätter, del i dubbelrum inklusive buffet frukost
 • Måltider (exkl.cafébesök Demel el alt) enligt program med 1 glas vin till luncher & 2 glas vin till middagar, mineralvatten, kaffe/te
 • Samtliga sevärdheter och vinprovningar enligt program
 • Ciceron Michaela Jolin är med under hela vistelsen samt lokal guide Schönbrunn/Belvedere
 • Representant från Allt om Mat

Tillval

 • Enkelrumstillägg 
 • Café Demel el alt - kaffe /tårta el liknande, 
 • Övrig dryck till måltiderna utöver det som ingår enligt ovan 

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris-/program-/valutaförändringar utanför vår kontroll

Program Upplev Österrike

Torsdag 13 september

Avresa från Arlanda kl. 06.35 

Ankomst Wien kl. 08.50 

Privat transfer till Wagram (ca 1tim), ett berömt vindistrikt nordväst om Wien. Vi anländer till vårt hotell - Mörwald - Hotel am Wagram -som är ett modernt inrett hotell tillhörande Relais & Châteaux. Det familjeägda hotellet och restaurangen, fokuserar på mat och vin från området, här avnjuter vi också vår välkomstlunch. Efter lunchen får vi tillgång till våra rum och en stunds avkoppling. Under eftermiddagen besöker vi Hofkäserei Robert Paget i byn Diendorf. Det blir guidad rundtur i det privatägda ostmejeriet med provsmakning av lokala delikatesser. Restaurang Kaiser von Österreich i den pittoreska medeltidsstaden Krems, vackert belägen vid Donau, serverar exklusivt för Allt om Mat, kvällens fyra-rätters måltid. Här får vi också avnjuta lokala österrikiska viner.

Fredag 14 september

På vingården har man en perfekt utsikt över Wagrams vinodlingar och omgivande grönskande landskap. Här jobbar man sedan många år med förstklassiga- och högkvalitativa viner såsom riesling. 

Under dagen får Allt om Mat’s gäster som är personligen inbjuda av Franz Leth, uppleva livet på vingården med privat rundvandring och genomgång av vintillverkningens olika processer. Vid lunchtid går turen vidare till "Vinothek Veritas", vinbar och restaurang där områdets 50 ledande vinproducenter presenterar sina toppviner. I denna inspirerande miljö bjuds vi på vinprovning och avnjuter dagens 3-rätters lunch. 

På eftermiddagen väntar en behaglig båttur på Donau genom vindistriktet Wachaus dalgång med sina pittoreska vyer över slott och medeltida småstäder. Kvällen avslutas med gourmetmiddag på restaurang Toni M, invid hotellet och där det dukas fram exklusiva viner till provning från Weingut Leth.

Lördag 15 september

Wien är drömmarnas stad – en juvel som genom sekler präglat den konsthistoriska scenen i Centraleuropa. Utcheckning från hotellet i Wagram och privat transfer mot Wien där vi gör ett första stopp vid Belevedere. Wiens fantastiska stadsbild domineras av imponerande byggnader bl.a. från barocktiden och denna förmiddag upplever vi en av dem, slottet Belvedere. Här besöker vi bl.a. de rum som kallas Oberes Belvedere och som inhyser den största samlingen i världen av Klimts fantastiska konstverk, bland annat "Kyssen". 
Vi åker in till Wien stad och på vägen får vi en överblick samt guidad panoramatur av staden och dess sevärdheter. Till lunch äter vi en traditionell och äkta Wiener Schnitzel på restaurang innan vi checkar in på Hotell Steigenberger. 

Steigenberger Hotel Herrenhof, ligger vackert i Wiens äldsta kvarter, inte långt från den medeltida Stefansdomen och kejsarpalatset Hofburg, men också intill Wiens luxuösa shoppingdistrikt Goldenes Quartier. Rummen är alla unikt inredda i olika stilar från barocken till Art Deco. På hotellet finns även restaurang, bar och en fitnessavdelning. 

Under eftermiddagen ges lite tid för shopping och att strosa runt på egen hand. Vår guide Michaela ger oss en överblick, visar oss gärna runt och finns till hands.

Vi rekommenderar bland annat ett besök på anrika på café Demel i närheten av hotellet. Här får den som vill möjligheten att prova en äkta och nog stadens godaste sachertårta. Det var 1786 som Ludwig Dehne öppnade sitt konfektyrbageri, som nästan genast blev en stor succé och ett populärt tillhåll för Wiens aristokrati och överklass. En av stamgästerna var kejsarinnan ’Sisi. 1887 flyttade bageriet till ’Palais am Kohlmarkt’, där det fortfarande ligger och där några av Wiens främsta inredningsarkitekter Portois & Fix, fick i uppdrag att utsmycka caféet.

Kvällen avslutas med gemensam middag på traditionell Wiener Heuriger alt. restaurang med inriktning på Österrikiska specialiteter.

Söndag 16 september

Frukost och utcheckning. Vi lämnar hotellet på morgonen och bagage lämnas i bussen, allt för att vi ska hinna med ett besök i ännu en av Wien’s vackra måsten, Slottet Schönbrunn – de Österrikiska kejsarnas Versailles med sina praktfulla salar och magnifika trädgård. Här får vi en guidad tur och rundvandring och därefter lite tid att strosa runt. Här finns slotts-butik och café.

Avresa till flygplatsen ca 12.15 

Avgång från Wien kl. 15.15

Ankomst Arlanda kl. 17.30

Ciceron

 • Michaela Jolin

  Michaela Jolin är en svensk skådespelare och programledare i SVT. Under en längre tid bodde Michaela i Italien, där hon studerade konstvetenskap och språk. Jolin har en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, italienska och franska. Tillsammans med Bengt Lagerkvist ledde hon under flera säsonger i slutet av 1900-talet konstfrågesport-programmet Konstfrågan i Sveriges Television. Michaela är auktoriserad Stockholmsguide samt utbildad reseledare och har även verkat som guide på många museer i Stockholm, bland annat Prins Eugens Waldemarsudde.

 • Boenden Relais & Chateaux Hotel Mörwald - Hotel am Wagram

  Modernt inrett och tillhörande Relais & Châteaux - restaurang och hotell "familjen" som fokuserar på mat och vin. I hjärtat av vinodlingsområdet Wagram har Toni Mörwald sedan maj 2016 erbjudit sina matälskande gäster förutom ett utmärkt kök och restaurang även ett bekvämt boende med modern inredning. 
  De individuella rummen är utrustade med trägolv, högkvalitativa Wittmann sängar, dusch eller badkar, en bekväm sittgrupp, Wi-Fi, luftkonditionering och en del av rummen även med balkong och inklädningsrum. 
  Användning av spa-området ingår för hotellets gäster. 
 • Boenden Steigenberger Hotel Herrenhof

  Steigenberger Hotel Herrenhof, ligger vackert i Wiens äldsta kvarter, inte långt från den medeltida Stefansdomen och kejsarpalatset Hofburg, men också intill Wiens luxuösa shoppingdistrikt Goldenes Quartier.
  Rummen är alla unikt inredda i olika stilar från barocken till Art Deco. På hotellet finns även restaurang, bar och en fitnessavdelning.