Gods & Gårdar i Skottland och England – Unlimited Travel Production
Edinburgh / England

Gods & Gårdar i Skottland och England

Följ med Chefredaktör Erika Funke på en skräddarsydd resa bland klassiska Gods & Gårdar i Skottland och England. Känn historiens vingslag i mytomspunna Skottland. En perfekt blandning av fängslande legender, storslagen natur och charmig storstad. Skottland är känt för sina slott och gårdar, sin dramatiska natur med vindpinade klippor, små öar och där whiskydestillerierna ligger tätt. Skottlands historia har präglats av otaliga fejder, främst mot engelsmännen men också av strider mellan olika skotska klaner.

Skottarna känner sedan vikingatiden, ett starkt släktskap med oss skandinaver och det är lätt för oss att få en nära kontakt med skottarna och deras lokala traditioner. I år sträcker sig resan än längre när vi åker över gränsen och får se och uppleva några av Norra Englands vackra slott, lantgårdar och naturmiljöer.

Ingår i priset

 • Flygresa Stockholm – Edinburgh t/r
 • Samtliga transfers enligt program
 • Del i dubbelrum 4 nätter på 4* hotell enligt program och inkl. frukost
 • 3 Luncher (exkl. dryck) 3 middagar på hotellen och 1 avslutningsmiddag på pub/rest (exkl. dryck)
 • 1 Besök på destilleri inkl. whiskyprovning
 • 1 Afternoon tea
 • Inträden och besök på samtliga slott inkl. VIP visning av konst/möbelkollektion på Alnwick samt besök på lantgård
 • Lokal engelsktalande (talar även norska/svenska) guide under resans aktiviteter och program, samt medföljande representant från tidningen Gods & Gårdar

Tillval

 • Enkelrumstillägg
 • Valfritt köp av kaffe/snacks el liknande på Stirling Castle Café samt dryck till måltider

Mer information

 • Vi reserverar oss för eventuella pris-/program-/valutaförändringar utanför vår kontroll

Program En perfekt blandning av storslagen natur och charmig storstad

Torsdag 27 september

Avresa från Arlanda med SAS kl. 12.55 

Ankomst Edinburgh kl. 14.10

Vår lokala reseguide, engelsk och svensktalande Kirsti, möter upp oss i ankomsthallen. Privat busstransfer från Edinburgh via Forth Bridge och mot Stirling Castle (ca 45 min), beläget på toppen av en kulle mellan de skotska låg och högländerna. Väl framme startar vi med ett kort stopp på slottets Café för de som önskar att fylla på energidepåerna med lite godsaker och kanske något gott att dricka inför rundtur och visning. 

Stirling Castle, slott och fästning som ett av Skottlands mer storslagna slott sett ur ett historiskt och arkitektonisk perspektiv, beläget på toppen av Castle Hill, tidigare en vulkan och med utsikt över Stirling stad utmärker det sig milsvid omkring landskapet. Här finns några av de viktigaste slagfälten i Skottlands historia, Stirling Bridge, platsen för William Wallace seger över Engelsmännen 1297, och Bannockburn där Robert the Bruce besegrade samma fiende sommaren 1314. Slottets långa, turbulenta historia är förknippad med stora namn från Skottlands förflutna, som William Wallace, Robert the Bruce och Mary Queen of Scots. Flera skotska kungar och drottningar har också krönts på Stirling Castle, bland dem Maria Stuart år 1543. Kuriosa och vad kanske inte alla vet är att scener ur filmen Bravehart med Mel Gibson i huvudrollen spelades in på Stirling Castle.

Privat transfer och om tid finns med stop i någon by på vägen till vårt 4*hotell beläget på Glasgows landsbygd.  Vi tilldelas våra rum, checkar in och serveras sedan middag på hotellets restaurang.

Fredag 28 september

Skotsk frukost serveras på hotellet. Utcheckning och privat transfer till Gelngoyne. Vi börjar dagen med ett besök på ett av Skottlands mest charmiga och intressanta whiskey destillerier. Glengoyne Distillery Glengoyne destilleri liknar inget annat destilleri. Det är lika vackert som en tavla med sina vitkalkade väggar och fint belägna miljö och natur. I djupet av Dumgoyne berg och kullar, och längst söderut av Highlands alla destillerier hittar man detta och ett av Skottlands mest berömda. Här gör vi en intressant guidad rundvisning som självklart avslutas med whiskeyprovning.

Här finns något för allas smak, och för att citera Richard Grindalls ord från The Whiskey Spirit ” Det kan inte finnas någon bättre plats på jorden att sitta och ta ett glas maltwhisky".

Privat transfer till lokal pub eller restaurang för lunch. På eftermiddagen väntar ett besök på Drumlanring Castle med rundtur och guidad visning. Drumlanring Castle & Country Estate Fördjupa dig i historia på majestätiska Drumlanrig Castle. Den finhårda röda sandstenen som ger "Pink Palace" sitt namn, adderar till skönheten i vad som anses vara ett av de finaste exemplen på 1700-tals renässansarkitektur i Skottland. När du står under slottets imponerande fasad har du samma hisnande utsikt över Nith Valley som övertygade den första hertigen av Queensberry att bygga sin förfaders hem just här. Den stora lobbyns rum, de magnifika trapporna, utsmyckade tidsperioder och de inbjudande mysiga salongerna ger dig en inblick i livet genom århundradena. De utsökta rummen är hemmet för fantastiska målningar, gobelänger, konstföremål samt för många delar av den internationellt hyllade Buccleuch konst kollektionen. 

Privat transfer och vi gör ett stop på vägen för en välförtjänt Afternoon tea innan vi fortsätter vår färd söderut och korsar gränsen över till England och till vårt 4* hotell I Lake District området. Incheckning och middag som serveras på hotellets restaurang. 

Lördag 29 september

Buffetfrukost serveras på hotellet. Utcheckning och privat transfer till Lancaster. Lancaster Castle känt som John O 'Gaunt's slott, är en av de mest historiskt fascinerande överlevande byggnaderna i landet. Dess början leder tillbaka till romerska tider, då den stod som en bastion mot krafterna i de gamla Picts och Scots-stammarna, från dess befallande position på kullen med utsikt över staden Lancaster och floden Lune. Ägare av hertigdömet av Lancaster (hennes Majestät drottningen är hertigen av Lancaster) Slottet har bevittnat scener av betydande historisk, kulturell och politisk inverkan genom århundradena. Dessa inkluderar incidenter av religiös förföljelse, prövningarna av "Lancashire Witches" och 200 avrättningar för allt från mord till stöld av boskap. Fram till 2011 var det ett fullt fungerande HM-fängelse och idag är det ett magnifikt "levande" monument som ger en glimt av Englands ofta mörka förflutna. Lunch på vägen på lokal pub eller restaurang och vidare transfer till Hawes och Richard Fawcett’s lokal bonde och fårhundsskötare, lantgård i vackra Upper Wensleydale, nära Hawes. Här får vi en inblick i det riktiga livet på en bondgård på den Engelska landsbygden och en demonstration av Richards arbete med hundar och får. Vi får tillfälle att ställa frågor när Richard inleder till ett samtal om lokal jordbrukshistoria, området, fåren och hans hundar. Privat transfer till vårt 4* hotell inne i staden Newcastle eller strax utanför på landsbygden. Middag serveras på hotellets restaurang.  

Söndag 30 september

Efter frukost på hotellet checkar vi ut och beger oss mot Alnwick och vackra Alnwick Castle, Besök och guidad rundtur. Alnwick Castle & Garden -Är det näst största bebodda slottet i landet; hertigen av Northumberlands familj, Percys, hem i över 700 år.

Slottets rika historia är full av drama, intriger och extraordinära personer; från krut och visionära samlare, till dekadenta värdar och medeltids Englands mest berömda riddare: Harry Hotspur. De senaste åren har slottet också tagit huvudrollerna i ett antal film- och tv-produktioner, som Downton Abbey och Harry Potter-filmerna. Förutom den guidade visningen av slottet får vi även en VIP visning in i rummen som är hem till de finaste möbel och konst samlingen i Landet, med bland annat verk av Canaletto, Titian och Van Dyck tillsammans med en omfattande Meissen, Chelsea och Paris porslin samling. Vi äter lunch på vägen på en lokal pub eller restaurang innan vi åker över gränsen och tillbaka till Skottland. Vi fortsätter mot Edinburgh och vi beräknas vara framme på vårt 4* hotell i centrala Edinburgh på eftermiddagen. Väl framme på hotellet checkar in och lämnar våra väskor, och för de som inte har varit i Edinburgh tidigare eller som vill följa med tar vår guide Kirsti oss med på en sightseeing till fots, vi går bland annat the Royal Mile uppåt och mot Edinburgh Castle. Även om det är söndag eftermiddag kväll så är fortfarande flera butiker/souvenir -shops öppna och för de som vill strosa runt på egen han. Vår avslutningsmiddag äter vi på mysig restaurang eller Pub med lite musik och kanske ett spel dart. Promenad tillbaka till hotellet. 

Måndag 1 oktober

Efter en god Skotsk frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss med privat transfer till flygplatsen. Vi säger adjö till Skottland för denna gång och reser hem till Sverige.

Avresa från Edinburgh med SAS kl. 11.25 

Ankomst Arlanda kl. 14.35

Ciceroner Våra ciceroner guidar bland klassiska Gods & Gårdar

 • Erika Funke

  Erika Funke, chefredaktör på inrednings- och livsstilsmagasinet Gods & Gårdar, har arbetat med olika specialtidningar inom konst, antikviteter och byggnadsvård sedan 1995 (Antikvärlden, Gård & Torp, Hem & Antik, Gods & Gårdar). Sedan 2009 har hon verkat som chefredaktör med ett brett kontaktnät inom antikbranschen, och ett nära samarbete med experterna från svt:s Antikrundan.

 • Kirsti Brown

  Vår lokala guide under resan är Kirsti Brown.
  Hon kommer ursprungligen från Fredrikstad i Norge men är sedan en längre tid tillbaka bosatt i Skottland. Kirsti har mycket goda kunskaper om Skottlands historia och kultur, samt över 20 års erfarenhet som resevärdinna och guide, hon är också med i "Scottish Tourist Guide Association" och "Historic Environment, Scotland". Kirsti delar med sig av sin kunskap, och tar med stort engagemang, professionalitet, och sin vänliga personlighet hand om våra gäster på allra bästa sätt.