Unik Mat&Vin-resa till Italien – Unlimited Travel Production
Toscana / Italien

Unik Mat&Vin-resa till Italien

Matkreatörerna Anders Strand och Johanna Westman tar oss till deras gamla hemtrakter i Toscana.

Under tre fullmatade dagar (4 övernattningar), som går i matens och vinets tecken får du bl.a. följa med tryffeljägaren Luciano på tryffeljakt, plocka oliver, besöka olivpressen och träffa världens bästa vinmakare. Under de två matlagningskurserna lagar vi italiensk mat på riktigt. Anders och Johanna lär ut tekniker och berättar om den italienska matfilosofin. Vårt hem under resan är det magnifika La bandita.

Alla säsonger har givetvis sin charm men Toscana är aldrig så vackert eller smakar så gott som på hösten. Efter några heta sommarmånader vaknar naturen till liv igen. Gräset blir åter grönt, oliver och vin skördas och under marken växer det vita guldet, Tartufo Bianco. Det vill vi uppleva tillsammans med Er.

Ingår i priset

 • Flygresa t/r inklusive skatter
 • Boende del i dubbelrum 4 nätter inklusive frukost på Hotell & Countryhouse La Bandita 4*+
 • Alla transporter enligt program
 • Utflykter, tryffeljakt, vinprovningar, matlagningsarrangemang inkl dryck,  samt alla måltider enligt program inklusive dryck till måltiderna
 • Ciceroner Anders och Johanna under hela vistelsen

Tillval

 • Enkelrumstillägg på förfrågan

Mer information

 • Pris 21 900 kr i del i dubbelrum
 • Vi reserverar oss för eventuella pris-/program-/valutaförändringar utanför vår kontroll
 • Denna resa har ett minimiantal på 12 personer
 • Flygresa med Norwegian, Stockholm-Rom t/r

  07 Nov, Stockholm-Rom direktflyg 11.45-14.55

  11 Nov, Rom-Stockholm ett byte 15.55-19.05/20.00-21.00

Program

Onsdag den 07 november

Vi hämtar upp er på flygplatsen och styr bussen mot Toscana. Efter dryga två timmar kommer vi till vårt hem i Toscana, La Bandita. Vi bekantar oss med stället och äter sedan en gemensam middag bestående av lokala ostar och charkuterier. 

Torsdag den 08 november

Efter frukost på La Bandita beger vi oss till Alessandras olivgård i grannbyn Trequanda. Hennes olivolja har blivit utnämnd till “Bästa ekologiska” i Toscana. Vi möts av vår vän Erlend som visar oss hur ett olivträd skall plockas. Vi tar på oss “olivglasögonen” och sätter igång! Efter nån timmes plockande tar vi oss till olivpressen i den närbelägna byn Montisi. Där får vi se hur våra oliver pressas och blir till Toscanas bästa ekologiska olivolja.

Lunch med olivtema
Vi fortsätter hem till Erlend och hans fru Amarilli. Där bjuds vi på en lantlig lunch baserad på den nya olivoljan samt viner från Trequanda.

Matlagningskurs
Dagen avslutas med en 4-rätters matlagningskurs i det härliga köket på La Bandita. Under Anders och Johannas ledning skapar vi en klassisk toscansk måltid från grunden som vi sedan avnjuter runt det stora middagsbordet.

Fredag 09 november

I Montalcino produceras Brunello di Montalcino som räknas som ett av Italiens bästa viner. Vi åker dit och får en personlig rundvandring samt vinprovning hos tre passionerade vinmakare.

Salicutti - Ekologiska toppviner
Francesco Leanza var först med att producera ekologisk Brunello i Montalcino. Efter frukost åker vi till Francesco för en vinprovning på en av de vackrast belägna vingårdarna i Montalcino. Läs mer om Salicutti

Montalcino
Montalcino är en högt belägen stad med många små mysiga krogar och affärer. Här ges möjlighet till shopping och lunch på egen hand.

Casanova di Neri - Världsmästaren
När den ansedda tidskriften Winespectator rankade världens bästa viner år 2006 stod vår vän Giacomo Neri som vinnare. Enligt dem var hans Brunello “Tenuta Nova” det bästa vinet i världen! (Alla Fransoser inräknade) Till Giacomo åker vi för att prova de fantastiska vinerna samt för att höra hans historia. Läs mer om Casanova di Neri

Santa Giulia - Familjegården
Vi avslutar dagen med en middag hemma hos Gianluca och Mirella på  vingården Santa Giulia. Här bjuds vi på en måltid tillagad av mamma Mirella och en provsmakning av sonen Gianlucas viner.

Lördag 10 november

San Giovanni D’Asso är centrum för den vita tryffeln i Toscana. Säsongen för vit tryffel är som bäst under oktober och november. Luciano Tognazzi är tryffeljägare och vår guide under dagens tryffeljakt.

Tryffeljakt
Dagen inleds med en härlig frukost. Luciano möter upp oss för vidare färd mot tryffeldalen. Tryffeljakten pågår i ca 2 timmar och avslutas med en lunch bestående av tryffelägg, kallskuret, Prosecco samt en vidunderlig utsikt.

Pienza
Resan fortsätter till Pienza som är en bedårande vacker Renässansstad och centrum för Pecorino-osten. Hit åker vi för att strosa i gränderna, ta en kaffe och köpa med oss en ost till kvällens matlagning. 

Matlagningskurs med tryffeltema
På eftermiddagen samlas vi i köket för genomgång av kvällens meny som har tryffeltema. Under Anders och Johannas ledning tillreder vi en 4-rätters festmåltid som avnjuts tillsammans med röda viner från Montalcino.

Söndag 11 november

Frukost och hemfärd.

Anders länkar:
Il Podino - www.ilpodino.se 
Anders & Cino - www.anderscino.se 

Johannas länk:
Mosebacke Matstudio - www.mosebackematstudio.se

 

 

Ciceron

 • Anders och Johanna

  Anders:
  Under 2 år drev jag och min familj ett litet hotell i den lilla byn Monterongriffoli, på den toscanska landsbygden. Hotellet hade ett tydligt matlagningsfokus och till oss kom människor från hela världen för att uppleva och smaka Toscana. I köket lagade jag genuin italiensk mat från grunden med råvaror från lokala producenter. Men det var ingen ”one man show”, jag var sällan ensam vid spisen. Hotellgäster, grannar från byn eller vänner från Sverige hjälpte ofta till bland grytor och karotter. Så vill jag ha det på mina matlagningskurser: socialt, välkomnande och roligt.
  Här hemma driver jag den populära podcasten, Il Podino - En italiensk matpod på svenska. Jag håller också matlagningskurser i italiensk matlagning.

  Johanna:
  De första åren i livet bodde jag i liten by utanför Apuliens huvudstad Bari i Italien, säkert har åren med pasta, skaldjur och mozzarella präglat mig för jag är en sann Italienälskare och framförallt älskar jag den italienska maten och matfilosofien. I Italien är alla intresserade av mat och matlagning och man lagar mat med mycket kärlek till råvaran, det är svårt att motstå. Sedan min barndom i Bari har jag också återvänt till Italien om och om igen. Jag läste italienska och teater i Siena som tonåring och jobbade flera somrar i turistbyn Riva del Sole på den Toscanska kusten.
  Passionen för matlagning har alltid funnits i mitt liv men den blommade ut med full kraft i början av 2000-talet när jag skrev min första kokbok och gjorde matlagningsprogrammet ”Rätt i Rutan” på SVT. Sedan dess har det blivit runt 16 kokböcker, mängder av recept, artiklar och matlagningsinslag på SVT, nu senast i programmet Gokväll.

 • Boende La Bandita Country House

  Strax söder om renässansstaden Pienza, mitt i ett böljande toscanskt landskap ligger vårt boende. La bandita country house.

  Den varsamt renoverade villan rymmer 8 dubbelrum samt stora sällskapsytor. I det moderna köket kommer vi ha våra matlagningskurser och om vädret tillåter äter vi vår frukost i den vackra trädgården.